© Reporters

Onderzoek bewijst: geld maakt niet gelukkig

"Geld maakt niet gelukkig", luidt het cliché waar Jan Modaal wel eens mee uitpakt, maar het blijkt ook te kloppen. De Nationale Postcode Loterij in Nederland bevroeg 1.800 lottowinnaars die 10.000 euro of meer wonnen. Maar liefst 7 op de 10 winnaars zeggen dat het geld hen niet gelukkiger gemaakt heeft. Hun leven helemaal omgooien doen ze dan ook zelden.

MCe

Bij de geïnterviewden waren 61 winnaars die meer dan een miljoen kregen. Maar liefst drievierde van hen zegt dat ze niet gelukkiger geworden zijn. Wie zich dankzij de lotterij miljonair mocht noemen zegt wel dat het hen meer vrijheid gegeven heeft (84 procent). Maar vier op de tien van alle winnaars zijn het daarmee eens.

93 procent van de bevraagde Nederlanders bleef gewoon aan het werk. Maar 15 procent van de miljonairs stopte volledig met werken. Driekwart stapt ook niet meteen naar de autodealer voor een nieuwe wagen en bijna 9 op de 10 winnaars geeft niet meer uit aan reizen. Een kwart van de miljonairs spendeert zijn geld dan wel eerst aan een auto. Slechts 7 procent van de Lottowinnaars geeft op café vaker een rondje dan voor hun winst.

Cadeaus

Lottowinnaars spenderen het geld liever aan cadeaus voor familieleden. Een vijfde van wie meer dan een miljoen wint, geeft eerst iets aan zijn naasten. "De bevindingen van dit onderzoek stroken volkomen met mijn eigen ervaringen uit de afgelopen decennia", zegt ‘winnaarsbegeleider’ Bea Post van de loterij aan De Limburger. "Veel mensen kunnen het nauwelijks geloven, maar juist als er zoiets ingrijpends gebeurt als het winnen van een miljoen, willen ze zoveel mogelijk vasthouden aan het leven dat ze gewend zijn."

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer