"Pretslet van het jaar": VUB-studentes getuigen over seksisme bij studentenkringen

Vier studentes van de Vrije Universiteit Brussel getuigen in het studentenblad De Moeial over de seksistische mentaliteit, die tijdens sommige doop- en kringactiviteiten heerst. Zo vertellen de meisjes onder andere over een missverkiezing met lap dances en een verkiezing tot "pretslet" van het jaar. "Seksisme is onaanvaardbaar", reageert rector Caroline Pauwels aan VRT Nieuws. "Die discussie moet onder de studenten worden gevoerd. Het is niet aan ons om regels op te leggen."

De kring van de studenten Kinesitherapie en LO aan de VUB organiseert aan het begin van elk academiejaar de "Miss Marleentje"-verkiezing. Het concept? De meisjes paraderen en dansen sensueel vooraan de aula. Het publiek kiest wie afvalt en wie niet. De drie meisjes die als laatste overblijven, moeten de doopmeester een lapdance geven. "Als je onzeker bent over je lichaam en je in die eerste ronde al wordt uitgejouwd, kweekt zo'n activiteit alleen maar meer onzekerheid", getuigt één van de studentes.

De Miss Marleentje-verkiezing wordt bovendien ingepland als "verplichte les", om alle studenten van de eerste bachelor voor de activiteit naar de aula te lokken. Ook de studenten die niet van plan zijn zich te laten dopen, moeten dus deelnemen.

Naast de Miss Marleentje-verkiezing, doet ook de jaarlijkse poppoll aan de VUB heel wat stof opwaaien. Tot de categorieën behoren "pretslet van het jaar", "beste tetten", "manhoer" en "paardenlul". Een van de studentes vertelt hoe zij in haar eerste jaar tot "pretslet" werd uitgeroepen: "Niemand beseft hoeveel impact zoiets heeft. Je wordt gereduceerd tot een begrip. Mensen waren aan het wachten tot ik iets fout deed."

Wet T-shirtcontest

Een andere opvallende kringactiviteit is de "wet T-shirtcontest" bij de studenten Handelsingenieur. De schachten van de studentenkring worden daarbij tijdens één van de jaarlijkse feestjes tentoongesteld en krijgen een glas water over hun hoofd gekieperd. Door de witte T-shirts die de meisjes dragen, worden hun lichamelijke vormen door het natte kledingstuk heen goed zichtbaar. Tot vorig jaar werden de meisjes ook aangemaand hun beha op voorhand uit te trekken. Daar was echter massale reactie op gekomen, waardoor de regel dit jaar is afgeschaft.

De meisjes vertellen in De Moeial echter dat ze geen spijt hebben dat ze zich hebben laten dopen. "Het concept is prima, maar het is spijtig dat het soms zo seksistisch moet zijn", klinkt het.

Discussie onder studenten

Caroline Pauwels, rector van de Vrije Universiteit Brussel, heeft een duidelijk antwoord klaar op de gebeurtenissen. "Seksisme kan voor ons in geen geval", benadrukt ze. "Ik ben dus blij dat onze studentenkrant zo'n artikel schrijft en de discussie aanwakkert."

Toch is ze niet van plan om vanuit de universiteit verder stappen te ondernemen. "Het is nu aan de studenten om intern die discussie te voeren, met de studentenraad en de kringen", zegt ze. "Als ze er zelf niet uit geraken, kunnen ze uiteraard altijd een beroep doen op ons. Er is nu ook al een meldpunt waar studenten terechtkunnen. Wij gaan hen echter geen verdere regels opleggen."

Meest gelezen