Johan Heldenbergh, bekend van onder meer ‘The Broken Circle Breakdown’, maakt internationaal furore maar begon zijn carrière in het gesubsidieerd theater. “Waarom heet dat in de zorg, defensie en onderwijs ‘investeringen’ en in de culturele sector ‘subsidies’? Alsof we bedelaars zijn. Terwijl cultuur één van de meest bloeiende economische sectoren van Vlaanderen is, die dubbel zoveel opbrengt als ze kost.”
Volledig scherm
PREMIUM
Johan Heldenbergh, bekend van onder meer ‘The Broken Circle Breakdown’, maakt internationaal furore maar begon zijn carrière in het gesubsidieerd theater. “Waarom heet dat in de zorg, defensie en onderwijs ‘investeringen’ en in de culturele sector ‘subsidies’? Alsof we bedelaars zijn. Terwijl cultuur één van de meest bloeiende economische sectoren van Vlaanderen is, die dubbel zoveel opbrengt als ze kost.” © Photo News

"In onderwijs, zorg en defensie gaat het over investeringen, in de cultuur heet dat subsidies. Alsof we bedelaars zijn”

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) dwingt de cultuursector de broekriem aan te halen. Jambon, tevens cultuurminister, schrapt 12 miljoen werkingssubsidies. Projectsubsidies, die jong talent tijdelijk steunen, zakken met 60 procent van 8,5 naar 3,5 miljoen. De cultuursector wordt vaak weggezet als een clubje zagers en klagers. Spelers zoals Johan Heldenbergh en Jef Neve zetten een en ander in perspectief. “Als alleen de rijken kunnen komen kijken, wat is dan het nut van subsidies?”

85 reacties

  • Gino Denil

    4 jaar geleden
    Eigenlijk heeft Bart De Wever gelijk. Er is de elite en het volk dat enkel plebs is. Het kiesvolk van de N-VA dan. Er zijn ook nog 75% Vlamingen die niet op de N-VA stemmen. Maar die tellen niet mee. Vandaar dat die ook geen subsidies meer krijgen. Die hebben volgens Jambon geen Vlaamse identiteit.
  • Gino Denil

    4 jaar geleden
    Wel 200.000 euro meer voor Bokrijk. Om het te versieren met collaboratievlaggen zeker. We kiezen bij de subsidies voor Vlaams identiteit zegt Jambon. Met andere woorden voor de cultuur die onze ideologie uitdraagt. Dat is nu juist ideologisch selectief besparen en verdelen. Terwijl een regering er voor iedereen moet zijn. Of hoe Vlaams belang en Eigen volk door de N-VA verenigd wordt tot plat eigen belang.
  • miem van hoef

    4 jaar geleden
    Een stielman ( een loodgieter of zo ) die wil beginnen met een project ( bijvoorbeeld een winkel ) stapt naar de bank, krijgt misschien een krediet dat hij dan moet terug betalen , of zijn project slaagt of niet De kunstenmakers willen subsidies die ze niet moeten terugbetalen waardoor ze geen risico lopen Waarom betaalt Jef Neve de gekregen subsidie niet terug nu hij zo succesvol is ?
  • Frank Bolle

    4 jaar geleden
    Danny Holdensrath, nagel op de kop. Het groepje zogenaamde culturelen is hier in Vlaanderen veel te groot. Het wordt tijd dat het kaf van het koren gescheiden wordt door nog slechts subsidies toe te kennen aan de mensen die echt talent hebben.
  • Heidi Werbrouck

    4 jaar geleden
    Onderwijs, zorg en defensie zijn niet iets wat je verkoopt maar wel in het algemeen belang. Voorstellingen waar 5 man en een paardenkop op af komen zijn dat niet. Als je daarbovenop ook nog eens de ticketprijzen bekijkt... Trouwens, als een werkmens niet toekomt met zijn loon moet hij ook besparen of een bijbaan nemen.