© AFP

Antwerps gezin in Australië: “We hebben vandaag al het hout rond ons huis al twee keer natgespoten”

In New South Wales, de Australische provincie die het felst bedreigd wordt door de bosbranden, wonen en reizen ook vele Vlamingen. Antwerpenaar Jordy Beeckmans, zijn vrouw Kathleen Luyckx en hun kinderen Seppe en Sophia wonen in Port Macquarie, een kuststadje ongeveer 400 kilometer ten noorden van Sydney. Vlak bij de stad woeden hevige branden.

Patrick Vincent

“Wij wonen gelukkig aan de ‘veilige kant’”, laat Jordy weten. “Mensen die geëvacueerd worden, komen deze kant uit. Een Belgisch gezin dat dichter bij de vuurhaarden woonde, is het voorbije weekend bij ons komen logeren, uit voorzorg. Ondertussen is hun huis weer veilig.”

(Lees verder onder de video)

De scholen van Sophia en Seppe zijn nog zeker tot en met woensdag gesloten. “Ze beslissen het van dag op dag. Ook dat wordt stilaan een probleem. In Australië naderen we het einde van het schooljaar en zitten we volop in de examenperiode. Veel examens zijn voorlopig uitgesteld.”

© rr

Zelf heeft Jordy, die als zelfstandige in de zonne-energiesector werkt en samen met zijn gezin de Australische nationaliteit heeft aangenomen, dinsdag al zijn werkafspraken afgezegd. “Sommige bedrijven kiezen ervoor om te sluiten, maar de meeste proberen de economie te laten draaien zolang het kan. Je kunt misschien denken dat het de start van de apocalyps is, maar de firma die maandelijks ons zwembad onderhoudt, is vandaag gewoon langsgekomen en morgen komt de tuinman het gras afrijden. Typisch Australisch: doe maar gewoon zolang het kan. Maar nu er zoveel scholen en bedrijven sluiten, weet iedereen dat de branden zeer ernstig zijn.”

Er zijn zoveel branden dat de brandweer onderbemand is. Daarom ook heeft de overheid laten weten dat de bewoners er niet op mogen rekenen dat er meteen iemand opdaagt als ze hen nodig hebben. ‘Don’t expect we can send any help, don’t expect a fire truck to turn up when you need one. Make sure you leave in time.’ We moeten maken dat we wegkomen. Op zee liggen boten van de kustwacht klaar.”

© AFP

Airco

Port Macquarie moet het als kustgemeente ook van het toerisme hebben. Veel bars en restaurants blijven open. “Zondag zijn we nog gaan lunchen om toch maar eens buiten te kunnen. Overal hangt rook. De meeste Australische huizen zijn niet zo goed geïsoleerd als in België. De rook komt dus makkelijk binnen. Wij zetten onze airco op, maar nog krijgen we prikkende ogen en longen. Oudere mensen gaan de dag doorbrengen in grotere shoppingcentra omdat ze daar betere airco hebben en dus zuiverdere lucht.”

Familie en vrienden in België, onder wie Jordy’s zus actrice Ruth Beeckmans, zijn ongerust. “Ze vragen ons voortdurend of we niet moeten evacueren. Maar zoals gezegd zitten wij nog vrij veilig. En trouwens, waar zouden we naartoe gaan? Waar nu nog geen vuur is, kan snel vuur komen. De onvoorspelbare wind draagt de gensters immers kilometers ver met zich mee. Die veroorzaken spot fires die tot serieuze branden kunnen uitgroeien.”

“En ook al blijven we buiten de voorspelde gevarenzone, we hebben rond ons huis vandaag al het hout al twee keer natgespoten. Drie tuinslangen zijn aangesloten aan kranen rond het huis en er staan emmers met natte handdoeken klaar. Meer kunnen we niet doen.”

Op surfkamp

Nog 180 kilometer noordelijker van Port Macquarie ligt Arrawarra Beach, waar de 23-jarige studente Dalia Mohamed op surfkamp is. “Ze zeggen ons dat het hier nog veilig is, maar op amper 15 kilometer woeden hevige branden en de wind blijft een belangrijke factor”, zegt Dalia, die in Brussel studeert.

© rr

“De locals zijn er ook niet gerust in. Ze hebben het nog nooit zo erg geweten. Daarom hebben ze ons gevraagd om onze hoogst noodzakelijke spullen klaar te zetten. Ik heb mijn rugzak klaargemaakt, maar heb ook een apart zakje met een tandenborstel, een paar extra kleren, mijn paspoort en mijn bankkaarten, voor als het plots heel snel moet gaan.”

De onzekerheid knaagt, ook al hebben ze dinsdag nog gesurft. “We slapen nog wel, in de wetenschap dat we toch meteen wakker zullen zijn als de sirenes beginnen te loeien. We hebben ook apps die de situatie minuut per minuut updaten. We zijn dus redelijk kalm, al is het niet makkelijk.”