Videospeler inladen...

Paars-groene meerderheid in de maak voor abortus tot 18 weken zwangerschap, bisschoppen vragen grondig debat

Er is een paars-groene meerderheid in de maak om abortus tot 18 weken zwangerschap mogelijk te maken.Nu is dat nog 13 weken. SP.A, PS, Open VLD, MR, Groen, Ecolo, de radicaal-linkse PVDA en de Franstalige partij DéFI willen het wetsvoorstel nog dit jaar goedgekeurd krijgen. De Belgische Bisschoppenfederatie trapt op de rem en vraagt om een grondig debat: “Zo’n fundamentele discussie komt toch op geen week of maand aan.”

Abortus is in België sinds 1990 toegestaan onder strikte wettelijke voorwaarden. Het had toen heel wat voeten in de aarde om de wet goedgekeurd te krijgen - koning Boudewijn moest even aan de kant geschoven worden. 

Nu een meerderheid in de Kamer de abortuswetgeving wil hervormen, komt er kritiek. De socialisten, liberalen, groenen, de radicaal-linkse PVDA en de Franstalige partij DéFI willen drie dingen doen.

Drie dingen

Ze willen de termijn waarin abortus mag gebeuren verlengen van 13 naar 18 weken, de bedenktijd terugbrengen van 6 naar 2 dagen én abortus volledig uit de strafwet halen. Dat laatste is vorig jaar al deels gebeurd door de toenmalige regeringspartijen: N-VA, MR, CD&V en Open VLD. 

Het wetsvoorstel van de alternatieve paars-groene meerderheid zal ten vroegste morgen gestemd worden in de Kamercommissie Justitie, maar de stemming in de commissie zal waarschijnlijk pas volgende week woensdag plaatsvinden. Daarna moet het wetsvoorstel nog plenair goedgekeurd worden, door de voltallige Kamer.

Kritiek

Vooral de uitbreiding van de termijn naar 18 weken maakt kritiek los. Volgens de partijen die deze termijn willen verlengen, moet de maatregel vermijden dat vrouwen naar Nederland gaan voor een abortus, omdat daar de termijn 24 weken bedraagt. 

Voor de N-VA, Vlaams Belang, CD&V en CDH gaat het voorstel te ver. N-VA-Kamerlid Valerie Van Peel wees er vorige week op Radio 1 nog op dat de abortustermijn destijds met een specifieke reden op 13 weken is vastgelegd. 

"Op dat moment gebeurt de abortus via een (zuig)curretage (waarbij de foetus uit de baarmoeder wordt gehaald, red.), dat is minder ingrijpend”, betoogde Van Peel. “Bij 5 of 6 maanden zwangerschap moet een vrouw echt bevallen. Dan moet men de baby laten sterven. Die ingreep is veel ingrijpender voor de vrouw, zowel psychologisch als fysiek. En daarover gaat het debat.”

We doen alles wat we maar kunnen om mensen te redden, maar dat geldt blijkbaar niet voor het allerzwakste leven dat zich niet kan verdedigen.

Geert De Kerpel, Belgische Bisschoppenconferentie

Ook Geert De Kerpel, woordvoerder van de Belgische Bisschoppenconferentie, betreurt dat er in de Kamer geen tijd wordt gemaakt voor een grondig debat. “In het verleden nam men bij zo’n belangrijke ethische aangelegenheden de tijd, waarbij men verschillende specialisten in commissies  aan het woord liet alvorens men tot besluiten kwam.”

De Kerpel vraagt meer aandacht voor het doodgeboren kind. “We doen alles wat we maar kunnen om mensen te redden, maar dat geldt blijkbaar niet voor het allerzwakste leven dat zich niet kan verdedigen, de mens in wording, de foetus. We hebben de indruk dat argumenten er niet meer toe doen. Dat het wetsvoorstel klaarligt en men er enkel nog over hoeft te stemmen. Zo’n fundamentele discussie komt toch op geen week of maand aan”, besluit de woordvoerder.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen