Rechtbank veroordeelt Geert Wilders, maar legt geen straf op

De Haagse rechtbank heeft de Nederlandse PVV-politicus Geert Wilders veroordeeld voor groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie. Wilders stond terecht voor zijn "minder Marokkanen"-uitspraken in 2014. De rechtbank legt de politicus echter geen straf op.

Het openbaar ministerie had tijdens het proces geëist dat Wilders een geldboete van 5.000 euro zou betalen. Aan die vraag komt de rechtbank dus niet tegemoet. Hij is met deze veroordeling al voldoende gestraft, luidt het vonnis. De rechtbank sprak de PVV-politicus bovendien vrij voor het aanzetten tot haat. Het openbaar ministerie en de verdediging hebben nu 14 dagen om in beroep te gaan.

Wilders had tijdens het proces zelf aangegeven dat zijn uitspraken binnen de vrijheid van meningsuiting vallen en binnen het partijprogramma van zijn partij. Tijdens het voorlezen van het vonnis, gaf de voorzitter echter aan dat ook op die vrijheid van meningsuiting beperkingen zijn. Bovendien staat Wilders als "democratisch gekozen politicus niet boven de wet".

Niet tegenhouden

In een boodschap op YouTube heeft Wilders al gereageerd op de uitspraak. Hij zegt dat hij veroordeeld is in een politiek proces, waarin men heeft geprobeerd af te rekenen met de leider van de grootste oppositiepartij.

Wilders verwijt de rechters die hem hebben veroordeeld de vrijheid van meningsuiting van miljoenen Nederlanders te hebben ingeperkt en daarmee iedereen te hebben veroordeeld. "Maar de waarheid en onze vrijheid zijn gelukkig veel sterker dan u, en ik ook. Ik zal nooit zwijgen en u zult mij niet kunnen tegenhouden", zegt Wilders.

Ook voor premier Rutte en de "multiculturele elite" heeft Wilders een boodschap. "Het zal jullie niet lukken mij monddood te maken en de PVV klein te krijgen. De steun voor de PVV is sterker dan ooit en groeit iedere dag. De geest van positieve verandering gaat niet meer terug in de fles", aldus Wilders.

In een reactie op de uitspraken van Wilders zegt premier Mark Rutte dat Nederland niet ziek is, maar dat de Nederlandse rechtsstaat integendeel goed functioneert. "Ik doe dit werk als premier nu zes jaar, ik woon 49 jaar in Nederland en ik weet dat Nederland een democratische rechtsstaat is", aldus Rutte.

Op de uitspraak van de rechters gaat Rutte niet in. "Al het commentaar dat ik erop geef kan ook weer betrokken worden in die rechtszaak." Wilders heeft al aangekondigd in hoger beroep te gaan.

Waar ging het proces over?

De hele zaak gaat over een uitspraak die Geert Wilders deed in maart 2014 tijdens de verkiezingscampagne. Hij vroeg zijn aanhangers in een café in Den Haag toen of ze meer of minder Marokkanen in Nederland willen. "Minder, minder, minder", scandeerde de zaal. "Dan gaan we dat regelen", reageerde de PVV-leider. Het Nederlandse Openbaar Ministerie kreeg duizenden klachten binnen over de uitlatingen.
 

Meest gelezen