Direct naar artikelinhoud
WielrennenUpdate

Franse ex-wielrenner Raymond Poulidor (83) overleden

De Franse renner Raymond Poulidor, hier in de vroege jaren 60.Beeld AFP

De Franse ex-wielrenner Raymond Poulidor is op 83-jarige leeftijd overleden. Dat meldt L’Équipe. De Franse wielerlegende stierf omstreeks twee uur vanmorgen in het ziekenhuis van Saint-Léonard-de-Noblat, waar hij sinds 8 oktober verbleef als gevolg van oververmoeidheid. Poulidor was in de jaren 60 en 70 enorm populair bij onze zuiderburen en droeg als bijnaam ‘de Eeuwige Tweede’, omwille van zijn vele podiumplaatsen in de Tour de France, een wedstrijd die hij nooit kon winnen.

Poulidor kon wel andere grote wedstrijden als de Ronde van Spanje (1964), Milaan-Sanremo (1961) en de Waalse Pijl (1963) op zijn palmares schrijven. Hij won ook zeven etappes in de Ronde van Frankrijk.

Lees ook:

Portret: ‘Poupou’, wielerheld dankzij een schrijnende leegte op de erelijst

Desondanks blijft ‘Poupou’ het meest bekend voor zijn acht podiumplaatsen in het eindklassement van de Tour. Hij werd driemaal tweede (1964, 1965 en 1974) en vijf maal derde (1962, 1966, 1969, 1972 en 1976) in La Grande Boucle en beet zich steeds weer de tanden stuk op rivalen Jacques Anquetil en Eddy Merckx.

Twitter bericht wordt geladen...

De voorbije jaren genoot Poulidor vooral van het succes van zijn kleinzoon Mathieu van der Poel, tweevoudig wereldkampioen veldrijden en dit voorjaar nog de beste in onder meer de Amstel Gold Race, Dwars door Vlaanderen en de Brabantse Pijl. Afgelopen zomer was Poulidor nog te gast bij de Grand Départ van de Tour in Brussel.

Raymond Poulidor.Beeld Photo News

Eddy Merckx: “Ik verlies een echte vriend”

Eddy Merckx heeft bij AFP gereageerd op het overlijden van Poulidor. De 74-jarige Merckx sprak over het verlies van “een echte vriend”.

“Ik ben heel triest gestemd”, legde Merckx uit. “Poulidor was tijdens mijn carrière één van mijn grote tegenstanders, maar nadien konden we erg goed met elkaar opschieten. We hebben samen vakanties doorgebracht. Zijn overlijden is een groot verlies. Poulidor was een grote persoonlijkheid in het wielrennen, en een monument in Frankrijk. Hij was geliefd door alle Fransen. Ik verlies persoonlijk een echte vriend.”

Merckx zag Poulidor deze zomer nog bij de Grand Départ van de Tour in Brussel. “We hebben toen de hele namiddag samen op televisie naar de ploegentijdrit gekeken. Dat was een heel fijne dag”, keek Merckx terug.

Poulidor  vocht in zijn carrière talrijke duels uit met Eddy Merckx. Zo werd Poulidor tweede in de Tour van 1974, die Merckx won, en pakte hij datzelfde jaar zilver op het WK, dat eveneens gewonnen werd door Merckx.