Theo Francken (N-VA).

Theo Francken (N-VA): "Uitleg bij komst asielcentrum Bilzen kwam te laat", minister Maggie De Block (Open VLD) ontkent

In Bilzen hebben de buurtbewoners te laat en te weinig duiding gekregen bij de komst van het asielcentrum, waar zondagavond brand werd gesticht. Dat vindt Kamerlid en voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). "Je moet geen weken en maanden wachten om info-avonden te organiseren, want dan beginnen de indianenverhalen." Maar bevoegd minister Maggie De Block (Open VLD) spreekt hem tegen.

Of de brandstichting van zondagavond in het asielcentrum in Bilzen, in het zuiden van Limburg, een politiek motief heeft, zal nog moeten blijken, zegt N-VA-Kamerlid Theo Francken in "De ochtend" op Radio 1. "Mocht dat zo zijn, vind ik dat bijzonder betreurenswaardig, afgrijselijk. Dat moet zwaar bestraft worden. Dat doe je niet."

Toch vindt hij dat er wat schort aan de aanpak bij de opening van nieuwe asielcentra. Hij opende zelf tijdens de asielcrisis van 2015 meer dan 100 asielcentra, zegt hij, "ook in mijn eigen gemeente". "Ik heb toen mijn verantwoordelijkheid genomen en de inwoners toegesproken. Ik vind dat dat nu mankeert en dat dat te weinig gebeurt. Daardoor ontstaat er heel veel wrevel."

Volgens Francken was de info-avond over het asielcentrum in Bilzen pas op 21 november gepland. "Terwijl al weken duidelijk was dat het er zou komen. Fedasil doet zijn best, ze doen info-avonden en ze doen die best goed. Maar je moet geen weken en maanden wachten om die te organiseren, want dan beginnen de indianenverhalen. En bepaalde mensen zijn gebaat met nog meer gif te spuiten rond alles wat vreemd is."

Beluister hieronder het gesprek met Theo Francken in "De ochtend" op Radio 1:

"Expertise is beschikbaar"

Minister voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) wijst er in een reactie op dat de burgemeester van Bilzen, Johan Sauwens (CD&V), gisteren nog zijn lof uitsprak over de professionaliteit van de diensten die de komst van zo'n asielcentrum voorbereiden. "Die communicatie, het aanstellen van iemand die dag en nacht bereikbaar is voor omwonenden: daar is expertise en die wordt ook aangeboden."

Ik bel naar de burgemeester zodra het contract getekend is en het actiecomité staat dan onmiddellijk klaar, dat is wel duidelijk

Minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD)

Volgens haar kan je de tegenstanders van zo'n asielcentrum bijna niet te snel af zijn. "Ik bel naar de burgemeester zodra het contract getekend is en het actiecomité staat dan onmiddellijk klaar, dat is wel duidelijk."

Beluister hier het gesprek met Maggie De Block in "De ochtend" op Radio 1:

Graffiti

De Block spreekt zich ook fel uit tegen polarisatie en onverdraagzaamheid. Gisteren wees ze in die context naar het taalgebruik van politici over migratie. Theo Francken zegt dat hij zich niet aangesproken voelt. "Ik ben in Dormaal geweest. De avond voordien was (Vlaams Belang-Kamerlid) Dries Van Langenhove daar geweest. Op het hele centrum was graffiti gespoten, VL's. Dat was die nacht gebeurd. Ik ben ook niet achterlijk. Wie zou dat dan gedaan hebben?"

Je kunt wrokkig zijn, je kunt tegen het beleid zijn, je kunt je keren tegen het Europese asielbeleid. Maar keer je nooit tegen individuele mensen

Theo Francken (N-VA)

"Weeral wordt er op Vlaanderen gespuwd", vindt hij. "Want zo zullen we er ook niet geraken. Als dat het Vlaanderen is, moet het van mij ook niet. Je kunt wrokkig zijn, je kunt tegen het beleid zijn, je kunt je keren tegen het Europese asielbeleid. Maar keer je nooit tegen individuele mensen. Daar ligt de rode lijn."

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken reageert intussen via Twitter boos op de uitspraken van Francken. "Hij beschuldigde Vlaams Belang of Dries Van Langenhoven van vandalisme en graffiti, zonder enig bewijs! Van links kan je zoiets verwachten, maar van Theo..."

Aantal asielaanvragen stijgt

De discussie tussen Francken en De Block krijgt vandaag een extra randje, omdat gisteren ook de nieuwe asielcijfers van het Commissariaat-generaal voor de vluchtelingen en de staatlozen gepubliceerd zijn.

In oktober hebben bijna 3.000 mensen asiel aangevraagd in ons land, zo blijkt. Dat is het hoogste cijfer sinds de asielcrisis van 2015, een periode met nog veel hogere pieken. Toen vroegen 5.000 tot 6.000 per maand asiel aan.

Maar de laatste maanden gaat het aantal asielaanvragen duidelijk in stijgende lijn. De meeste asielzoekers komen uit Afghanistan, Syrië, El Salvador, Eritrea en Irak.

Meest gelezen