Direct naar artikelinhoud
sp.a

Mag Rousseau toch cumuleren? ‘Conner verdient een uitzondering als voorzitter’

Conner Rousseau.Beeld Tim Dirven

Conner Rousseau blijft waarschijnlijk in het Vlaams Parlement zetelen, ook als sp.a-voorzitter. Zijn fractie heeft hem unaniem gevraagd op post te blijven. Een nieuwe uitzondering op de decumulregels van de sp.a lijkt op komst.

en

Wanneer Conner Rousseau op 14 december officieel tot sp.a-voorzitter wordt benoemd, moet hij in principe zijn zitje in het Vlaams Parlement afstaan. Voor de Vlaamse socialisten geldt de decumulregel die ze zichzelf oplegden: een persoon, een mandaat. Maar daar wordt waarschijnlijk een mouw aan gepast. De kans is groot dat de Sint-Niklazenaar toch op post blijft. De Vlaamse fractie van de socialisten heeft hem dat gevraagd.

“Conner verdient een uitzondering als voorzitter”, zegt Maxim Veys, Vlaams Parlementslid voor de socialisten. “We hebben dat intern besproken en de fractie heeft hem dat unaniem gevraagd. Dat zou inderdaad een uitzondering zijn, maar dat kan belangrijk zijn voor een jonge voorzitter. Er is een verschil tussen zijn positie en die van iemand met al decennia ervaring.”

De Vlaamse sp.a-fractie hoopt dat de jonge voorzitter op die manier zo zichtbaar mogelijk zal zijn, op alle mogelijke fronten. “Het is vrij logisch dat de partijvoorzitter in het Parlement zit”, zegt Bruno Tobback, ook Vlaams Parlementslid. “De andere partijvoorzitters zitten immers ook in het halfrond. Op die manier is de voorzitter niet afgesneden van de dagelijkse politiek en de actualiteit. Conner is ook nog jong en kan zo extra bekendheid vergaren.”

Tobback nieuwe fractieleider?

De kwestie wordt maandag besproken op het partijbureau. Daarna komt het waarschijnlijk tot een stemming op het partijcongres. Dat gebeurt normaal op 14 december, wanneer Rousseau de voorzittersscepter officieel overneemt van John Crombez. Dat lijken formaliteiten, al volgt er ongetwijfeld nog protest tegen deze uitzondering. De decumulregel is niet bij iedereen even populair. Onder andere Hans Bonte is een uitgesproken tegenstander. Als burgemeester van Vilvoorde moest hij kiezen tussen sjerp en parlementszitje. Ook Bruggeling Renaat Landuyt moest in de vorige legislatuur die keuze maken.

Voor de nieuwe voorzitter zou die uitzondering dus wel worden gemaakt. Eens die is goedgekeurd, wordt de Vlaamse fractie wel wat herschikt. Rousseau zou sowieso geen fractieleider blijven. Wie hem in die rol zal opvolgen is nog niet duidelijk, al kijken verschillende parlementsleden daarvoor in de richting van Bruno Tobback. Tobback was al Vlaams fractieleider tussen 2001 en 2004 en federaal fractieleider tussen 2009 en 2011. Over een terugkeer als fractieleider wil de Leuvenaar nog geen uitspraken doen.