Direct naar artikelinhoud
Euthanasie

Parlement Nieuw-Zeeland stemt voor het eerst in met euthanasiewet

Initiatiefnemer David Seymour na de stemming in het parlement.Beeld AP

Het parlement van Nieuw-Zeeland heeft een wet aangenomen die voor het eerst euthanasie mogelijk maakt. Volgend jaar mogen de Nieuw-Zeelanders in een referendum beslissen of de wet definitief ingaat.

De wet maakt het mogelijk voor terminaal zieke patiënten euthanasie aan te vragen, mits ze de diagnose hebben gekregen dat ze minder dan zes maanden te leven hebben.

Het is na jaren van fel debat de eerste keer dat een euthanasiewet door het Nieuw-Zeelandse parlement komt. De behandeling van de wet duurde twee jaar. Een eerdere versie in 2017 haalde geen meerderheid vanwege zorgen dat kwetsbare ouderen zouden kunnen worden gedwongen tot euthanasie. Nu stemden 61 parlementariërs voor en 51 tegen. De fracties hadden geen stemrichtlijnen uitgevaardigd.

Om een deel van de bezwaren weg te nemen, werd het amendement toegevoegd dat alleen patiënten in aanmerking komen die minder dan zes maanden te leven hebben. Ook moet de patiënt diegene zijn die het initiatief neemt voor de levensbeëindiging. 

Verder moeten twee artsen bevestigen dat de aanvrager een weloverwogen beslissing heeft gemaakt. “Het draait helemaal om keuzevrijheid. Tegenstanders van de wet moeten beseffen dat als hun rechten en keuzen worden gerespecteerd, ze ook de keuzen van anderen dienen te respecteren”, aldus Kamerlid en initiatiefnemer David Seymour van de rechts-libertaire partij ACT. 

De wet kreeg ook een bepaling dat artsen met gewetensbezwaren niet verplicht zijn mee te werken aan euthanasie.

Ruime meerderheid

Het referendum over de wet wordt volgend jaar samengevoegd met de parlementsverkiezingen en een ander referendum over de legalisatie van cannabis. Polls wijzen uit dat een ruime meerderheid van de Nieuw-Zeelanders de wet steunt, maar er is ook veel verzet. Bij het parlement kwamen 39.000 reacties binnen op het wetsvoorstel, de meeste van tegenstanders. Tijdens de stemming, woensdagavond, verzamelden tientallen demonstranten zich voor het parlementsgebouw in Wellington.

Kamerlid Maggie Barry van de grootste oppositiepartij, de Nationale Partij, noemde het wetsvoorstel “gevaarlijk” en riep de bevolking op volgend jaar tegen te stemmen. Barry, een voormalig presentatrice van een tv-programma over tuinieren, riep na de stemming op tot “een grote strijd”. “De eerste veldslag is verloren, maar nu volgt een grote strijd om de inwoners van Nieuw-Zeeland te vertellen wat dit kan betekenen voor de kwetsbaren, de gehandicapten en diegenen die bang zijn voor hun leven.”

Seymour had na de stemming moeite Barry serieus te nemen. “Het is tijd voor haar om weer te gaan tuinieren”, aldus de parlementariër. “Het is zaak zeker te stellen dat de juiste informatie beschikbaar komt over hoe de wet echt werkt. In dat geval denk ik dat Nieuw-Zeeland de wet zal verwelkomen.”