Videospeler inladen...

Belg van 18 mogelijk gestorven na roken e-sigaret, longartsen vragen verbod omdat risico's nog niet gekend zijn 

De Europese vereniging van longartsen pleit voor een algemeen verbod van e-sigaretten. Dat zegt longarts Ingel Demedts in "De ochtend" op Radio 1. Hij reageert daarmee op het overlijden van een jongeman van 18 in het ziekenhuis Sint-Lukas in Brussel. Die overleed aan een longontsteking, waarschijnlijk veroorzaakt door het gebruik van een cannabisproduct in een e-sigaret. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block onderzoekt de zaak. "Op dit ogenblik zijn er onvoldoende gegevens bekend om conclusies te trekken", aldus De Block.

Raphaël Pauwaert, een jongeman van 18, bezweek in nauwelijks een maand tijd aan een longontsteking. Hij gebruikte een e-sigaret met een vulling met CBD, de niet-psychoactieve stof van cannabis.

De vader van Raphaël Pauwaert, Thierry Pauwaert, heeft in "Het Journaal" getuigd over het overlijden van zijn zoon. "Hij testte een hoeveelheid CBD samen met zijn broers, zijn vrienden en zijn moeder. Er gebeurde niets. Maar op het einde van de maand september kreeg hij ademhalingsproblemen."

Bekijk hier de getuigenis Thierry Pauwaert uit "Het Journaal" over de dood van zijn zoon Raphaël en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Raphaël Pauwaert kreeg steeds meer ademhalingsproblemen en werd overgebracht naar het Saint-Luc Ziekenhuis. "Woensdag 6 november hebben ze de beademing stopgezet. Zijn nieren werkten niet meer en zijn lever ook niet. Er was niets meer aan te doen. Zijn longen hebben niet meer gefunctioneerd", besluit Thierry Pauwaert.

In Het Nieuwsblad zegt de behandelende arts dat er geen absolute zekerheid is over het oorzakelijk verband tussen de e-sigaret en het overlijden, maar dat alle mogelijke andere oorzaken onderzocht en uitgesloten werden.

Vooral toegevoegde substantie gevaarlijk

In de Verenigde Staten lieten al 39 mensen het leven na gebruik van de e-sigaret. Er ontstaat een ontstekingsreactie in de longen die groter en groter wordt, patiënten hebben zuurstof te kort, moeten kunstmatig beademd worden en overlijden.

Volgens longarts Ingel Demedts van AZ Delta Roeselare wordt in 80 procent van de gevallen het overlijden veroorzaakt door de stof die mensen zelf toevoegen aan de e-sigaret.

In 80 procent van de gevallen wordt het overlijden veroorzaakt door de stof die mensen zelf toevoegen aan de e-sigaret.

Longarts Ingel Demedts, AZ Delta Roeselare

Demedts benadrukt dat er nog altijd geen doorgedreven onderzoek werd gevoerd naar de langetermijngevolgen van de e-sigaret. Hij herhaalde in "De ochtend" op Radio 1 dan ook het pleidooi van de Europese vereniging van longartsen op de e-sigaret te verbieden.

De longspecialist van het UZ Leuven Kristiaan Nackaerts waarschuwt gebruikers van de e-sigaret voor het roken van cannabisproducten met een vapetoestel. "Deze ene casus leert ons dat het overlijden mogelijk gelinkt is aan vapen van cannabis. Er moet grote voorzichtigheid gepredikt worden omdat het cannabisproduct tot een heel hoge hitte kan verhitten", aldus Nackaerts.

Herbeluister het gesprek met longarts Ingel Demedts in "De ochtend" op Radio 1.

De Vlaamse vereniging voor Respiratoire Gezondheidszorg en Tuberculosebestrijding (VRGT) pleit niet voor een volledig verbod. "We raden het gebruik van de e-sigaret in alle gevallen af, behalve in het kader van een rookstop. Maar ook bij een rookstop moeten we de e-sigaret beschouwen als een tweedekeuzebehandeling, na de klassieke producten", klinkt het daar.

Volksgezondheid: "Indien nodig nemen we maatregelen"

De FOD Volksgezondheid zegt contact te hebben opgenomen met de behandelende artsen van de 18-jarige jongen die mogelijk de eerste vape-dode in België is. "De artsen gaan ons hun conclusies overmaken, en indien nodig nemen we maatregelen", zegt woordvoerder Jan Eyckmans.

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) meldt dat er "op dit ogenblik nog onvoldoende gegevens bekend zijn om definitieve conclusies te trekken". Ze wijst erop dat de regels voor elektronische sigaretten erg streng zijn.

"Zo mag bij ons maximum 2 milligram nicotine per milliliter vloeistof in de e-sigaret zitten. Het huidige beleid van onze overheid rond de e-sigaret wordt binnenkort ook geüpdatet op basis van nieuw advies van de Hoge Gezondheidsraad", aldus De Block.

De FOD Volksgezondheid benadrukt dat de Belgische regelgeving rond elektronische sigaretten erg streng is. Zo zijn de vullingen aan strikte regels onderworpen, en mag er geen THC, CBD, vitamines of cafeïne inzitten.

Bekijk hier de reportage van "Terzake":

Videospeler inladen...

Wat is het gevaar van vapen? Onze reporter Katty Allaert geeft uitleg in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

In de Verenigde Staten staat de e-sigaret al langer ter discussie. Onze correspondent Björn Soenens geeft meer uitleg in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen