Jan Jambon nodigt protesterende cultuursector uit om te praten over besparing: “Ik wil in debat gaan over de opdeling”

Jan Jambon (N-VA) nodigt de cultuursector uit om zelf een alternatieve besparing voor te stellen. “Ik wil in debat gaan over een betere opdeling”, zei de Vlaamse minister-president en minister van Cultuur donderdag bij zijn toelichting van de besparingen in de cultuursector in het Vlaams Parlement. In het publiek bevonden zich heel wat bekende gezichten en buiten protesteren honderden mensen uit de cultuursector.

gjs, hca

Vlaams minister-president en minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA) verdedigde de besparing donderdag door te zeggen dat in elke sector bespaard moet worden om de begroting in evenwicht te krijgen. “Er zijn heel wat maatschappelijke noden, bijvoorbeeld bij onderwijs, zorg, onderzoek en ontwikkeling. We gaan het geld inzetten in sectoren waar het broodnodig is. Ik zie niet in waarom de cultuursector niet solidair moet zijn”, zei Jambon.

De Vlaamse regeringsleider toonde zich wat verbaasd over het felle protest. “We hebben bij de voorstelling van het centenboekje al gezegd dat we zes procent besparen op alle subsidies, inclusief de cultuursector”, aldus Jambon. Hij ontkent ook dat de zware knip in de projectsubsidies de ontwikkeling van creatief talent zou fnuiken, zoals critici de voorbije dagen stelden. “Zeggen dat excelleren niet meer mogelijk zal zijn, is onjuist. We zullen selectiever zijn, maar wie excelleert zal nog steeds doorgroeikansen krijgen”, dixit Jambon.

Jambon reikt de sector ook de hand. “Ik wil een uitnodiging richten aan de sector. Als men overeenkomt over een betere opdeling van de inspanningen, dan ben ik bereid om daarover in debat te gaan. Ik zal er met veel plezier en met open vizier naar kijken”.

LEES OOK. Jan Jambon moet vandaag cultuurbesparingen verdedigen, zelfs tegenover zijn eigen coalitie (+)

Daarna kregen zowel de parlementsleden van de oppositie als van de meerderheid nog de kans om Jambon een vraag te stellen over de besparingen. De minister-president kreeg flink wat kritiek, en zal alle partijen op de volgende zitting van de commissie van antwoord dienen.

Veel bekende gezichten aanwezig

Dat de besparingen op cultuur niet alleen tussen de aanwezige politici voor discussie zorgen, bleek donderdag. Heel wat van de bekendste gezichten uit de culturele sector waren komen opdagen in het Vlaams Parlement en hadden plaatsgenomen in het publiek.

Onder meer Els Dottermans, Marijke Pinoy, Maaike Cafmeyer, Reinhilde Decleir, Kevin Janssens, Wim Opbrouck, An Miller, Peter Van den Eede en Tom Van Dyck waren van de partij, terwijl buiten ook honderden bekende en minder bekende mensen protesteerden, zoals acteurs Michael Pas en Maaike Neuville.

Bekvechten in wandelgangen

Net voor de toelichting van de beleidsnota Cultuur en de veelbesproken besparingen in de cultuursector in de bevoegde commissie werd de zitting opgeschort. De commissieleden moeten onderling eerst beslissen of er na de toelichting van Jambon nog een debat of een tussenkomst per fractie komt. Dat werd toegestaan.

Tijdens de schorsing van de zitting kwam het in de wandelgangen van het parlement tot een verbale confrontatie tussen de delegatie van de cultuursector en Vlaams Belang-parlementslid Filip Brusselmans. Die laatste beschuldigde Dominique Willaert, artistiek leider van Victoria Deluxe, van “fake news” en bestempelde de delegatie als de “extreem-linkse cultuursector”, waarop de verbale verwijten over en weer vlogen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen