Acteur Michael Pas laat in Brussel zijn stem horen tegen de besparingen.
Volledig scherm
Acteur Michael Pas laat in Brussel zijn stem horen tegen de besparingen. © Baert Marc

Maaike Cafmeyer, Kevin Janssens en collega-acteurs protesteren tegen besparingen - Jambon: “Stel zelf alternatieve besparing voor”

Vlaams minister-president en minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA) heeft in de commissie Cultuur de besparingsplannen voor de cultuursector uit de doeken gedaan. Een delegatie van actievoerders onder wie acteurs Maaike Cafmeyer, Tom Van Dyck en Kevin Janssens, woonde de zitting in het Vlaams Parlement bij. Jambon nodigt de cultuursector uit zelf een alternatieve besparing voor te stellen. “Ik wil in debat gaan over een betere opdeling”, aldus Jambon.

211 reacties

  • Gino Denil

    4 jaar geleden
    Ben voor de volledige vrijheid van gedachte en meningsuiting, Jef Van De Plas. Van iedereen. Links, rechts, centrum en deze die het denken in die categorieën al overstegen hebben. Maar niet als het gaat om vervalsingen van de werkelijkheid. Beweren dat er bespaard wordt terwijl de cijfers van Jambon zelf aantonen dat zijn budget nog groter wordt is zo een vervalsing die moet verdoezelen dat het om een ideologische verschuiving van subsidies gaat.
  • Ludwina Crokaert

    4 jaar geleden
    Minder ministers, dan is er al een hele hoop geld vrij, zo een klein land en alles in dubbel of meer omdat de Walen en de Vlamingen( politiekers) het niet akkoord zijn. Wij zijn het belachelijkste land ter wereld wat betreft politiek en niet alleen voor cultuur, maar ook voor gehandicapten opvang of mensen met psychologische problemen. De ministers komen niks te kort zenne ook niet na hun politieke carrière
  • An Peeters

    4 jaar geleden
    Wat een foutieve conclusie Gino Denil : als u kritiek heeft op een bepaalde partij moet die kritiek gegrond en correct zijn. Dit is bij u niet zo. De cultuursector kan in tijden van overschot een subsidie krijgen, deze tijden zijn voorbij en dus moet hetgeen beschikbaar is voor de noodzakelijke zaken gebruikt worden, dit heeft niks met propaganda te maken, maar alles met gezond verstand. Maar rood en groen zijn niet altijd logisch en trekken hun sectoren en kiesvee naar voor
  • Gilbert Vermeersch

    4 jaar geleden
    Over Vlaamse Transfers naar hun Cul-collega’s in franstalig België wordt met geen woord gerept. Er moet méér Vlaams belastinggeld naar hùn kunst en hùn kultuur. Tot hier is de Vlaamse solidariteit onder ‘onze’ artiesten top. Maar als ze zelf mogen bepalen hoe de subsides onder mekaar zouden moeten verdeelt worden slaan ze tilt.. prachtige solidariteit.. Natuurlijk was het doel de centrum rechtse premier in discredit te brengen..
  • Gino Denil

    4 jaar geleden
    Het gaat er maar om over welke subsidies je het hebt, ro butzen. Die 8,5 miljoen voor beginnende kunstenaars waar Jambon 60% op bespaart zijn een peulschil in het geheel. Maar je hebt ook de 31,5 miljoen euro voor de herplaatsing van het Lam Gods. De 6,5 miljoen subsidies voor het Van Eyckjaar in Gent. Met nog een half miljoen euro daar boven op voor de promotie. De anderhalf miljoen euro die Weyts uitdeelde aan private biermusea. De 200.000 € extra voor vzw Het Domein Bokrijk, toegang 12,5€.