AFP or licensors

Allesbepalend examen in Zuid-Korea legt zelfs het vliegverkeer lam: "Belangrijkste dag in leven van student"

In Zuid-Korea hebben ongeveer een half miljoen jongeren vandaag het "Suneung"-examen afgelegd. De test bepaalt of jongeren naar de universiteit mogen, en naar welke universiteit. "Het is bepalend voor je hele leven", vertelt correspondent Jeroen Visser vanuit Zuid-Korea. Opdat de studenten zich zouden kunnen concentreren, wordt het hele openbare leven in Zuid-Korea stilgelegd: vliegtuigen mogen niet landen en bouwwerven pauzeren hun werkzaamheden.

"Dit is letterlijk de belangrijkste dag in het leven van een jonge Zuid-Koreaan", vertelt Jeroen Visser in "De wereld vandaag" op Radio 1. "De uitslag van dit examen bepaalt naar welke universiteit je mag, en dat is heel belangrijk. Wie naar een van de drie prestigieuze universiteiten mag, heeft veel meer kans op een goede job."

Koreanen bereiden zich dus letterlijk jaren voor op dit examen. "Meer dan tien jaar aan een stuk, de hele duurtijd van de middelbare school, gaan jongeren vaak elke dag naar de bijles. Ze bereiden zich meer dan tien uur per dag voor op dit examen."

Het examen zelf beslaat alle vakken en alle leerstof van de hele middelbare school. "Op acht uur tijd, moeten ze al hun kennis daarover bewijzen."

Openbaar leven stilgelegd

Scholieren moeten op tijd op dat examen geraken, en heel het land maakt letterlijk de weg vrij: "Mensen beginnen op de dag van het examen een uur later te werken. De beurs van Seoul (de hoofdstad van Zuid-Korea, red.) gaat een uur later open. Allemaal om te voorkomen dat studenten in de file zouden staan onderweg naar hun examen. Er zijn zelfs speciale politie-escortes die jongeren begeleiden die dreigen te laat te komen."

Tijdens het examen wordt alles op alles gezet zodat de studenten zich maximaal kunnen concentreren: "Bouwwerven die naast examencentra liggen worden voor een dag stilgelegd. Tijdens de luistertoets van het examen mogen er zelfs tijdelijk geen vliegtuigen landen."

Druk

Één examen, één dag die de rest van je leven bepaalt: hoeveel druk legt dat op jongeren? "Enorm", weet Visser. "Ouders hebben vaak ook heel veel geld betaald voor de bijlessen, dus als ze niet slagen is dat een zware opdoffer."

Maar wie niet slaagt hoeft niet noodzakelijk te wanhopen. "Je kan volgend jaar gewoon opnieuw meedoen. Sommige jongeren doen het examen wel vijf keer, tot ze resultaten hebben waar ze tevreden mee zijn." 

Meest gelezen