Direct naar artikelinhoud
Klimaat

Parlement in Venetië loopt onder water nadat het nieuwe maatregelen in klimaatstrijd verwerpt

Parlement in Venetië loopt onder water nadat het nieuwe maatregelen in klimaatstrijd verwerpt
Beeld Andrea Zanoni

Bij de zware overstromingen in Venetië is het regionale parlement van Veneto dinsdagavond onder water gelopen. Dat gebeurde net nadat nieuwe maatregelen in de strijd tegen de klimaatverandering werden verworpen.

Het gebouw waarin het regionale parlement van Veneto zetelt liep dinsdagavond voor de eerste keer in zijn geschiedenis onder water. De Italiaanse stad wordt deze week geteisterd door zware overstromingen.

Het water begon het gebouw aan het Canal Grande binnen te lopen rond 22 uur lokale tijd, toen het parlement debatteerde over de begroting van 2020. Dat meldde parlementslid Andrea Zanoni (Democratische Partij) op Facebook. “Ironisch genoeg gebeurde dat twee minuten nadat de meerderheidspartijen Lega, Forza Italia en Broeders van Italië onze maatregelen voor het klimaat hadden verworpen”, schrijft Zanoni.

De verworpen wetsvoorstellen betroffen onder meer investeringen in hernieuwbare energie, de vervanging van dieselbussen door duurzamere alternatieven en beperkingen op het gebruik van plastic. Zanoni beschuldigde Luca Zaia (Lega), president van de regio Veneto, ervan een begroting voor te stellen “zonder concrete maatregelen om de klimaatverandering tegen te gaan”. De zittingen van donderdag en vrijdag werden verplaatst naar Treviso.

Volgens Venetiaans burgemeester Luigi Brugnaro worden de extreme omstandigheden veroorzaakt door klimaatverandering. Hij riep de noodtoestand uit toen miljoenen liters water door de Italiaanse stad stroomden.