Direct naar artikelinhoud
Milieu

Deze fotografe wil bomen planten. En blijkbaar is dat een pak ingewikkelder dan dat het klinkt

Kaat De Malsche.Beeld Bas Bogaerts

Een stuk of twintig bomen laten planten? Via de geijkte paden van BOS+ en Natuurpunt bleek dat een pak moeilijker dan gedacht, en dus liet fotografe Kaat De Malsche (27) haar idee wortel schieten via Instagram. Met succes.

“Een tijd terug was er op sociale media heel wat te doen rond de branden in het Amazonewoud. ‘Dat is echt heel erg’, was zo’n beetje de reactie van de meeste mensen. Alsof dat iets nieuws was”, zegt fotografe Kaat De Malsche. “Ik maakte me bij die berichten vooral de bedenking dat ik eigenlijk heel weinig manieren kende om zelf iets te doen aan de situatie.”

Voor de huwelijken die ze vaak schiet, bedacht ze daarom ‘een idee met een strikje rond’: een boom laten planten voor elk koppel dat geloften aflegt onder haar toeziend oog. In totaal gaat om een twintigtal stuks waarin ze wil investeren. “Ik wilde wel niet zomaar ergens een aantal bomen geplant krijgen. Ik wilde daar bij zijn, weten waar die bomen terechtkomen, zodat ik die locatie ook kon laten weten aan de koppels. In mijn hoofd leek dat eigenlijk een heel simpel idee.”

Toch begint de reeks verhalen of ‘stories’ die ze twee dagen geleden via Instagram begon te delen als volgt: ‘Ik wil bomen planten. En blijkbaar is dat een pak ingewikkelder dan dat het klinkt.’ Ze klopte aan bij de organisaties BOS+ en Natuurpunt, maar die hoorden het naar eigen zeggen donderen in Keulen. De respons bleek erg lauw. “Ik snap het ergens wel, hoor. Die organisaties doen prachtige projecten, vaak in samenwerking met grote bedrijven, en dan is wat ik voorstel wellicht een druppel op een hete plaat.”

Via haar Instagram-account ‘kaatdm’ deed Kaat De Malsche de voorbije dagen haar relaas uit de doeken.Beeld Instagram

Dus deed De Malsche een oproep via Instagram: wie heeft ‘een lapke grond’ ter beschikking? Een dag later puilde haar inbox uit van de reacties. “Van lokale plantacties die werden aangeprezen tot mensen die gewoon zeiden: ‘Bij mijn ouders is er nog een stuk grond vrij, moet ik eens polsen?’ Maar met dat laatste durfde ik niet meteen te beginnen. Ik heb namelijk niet meteen verstand van welke boom ik dan best plant.”

Voedselbos

Uiteindelijk vond ze (in theorie) plaats voor meer dan duizend bomen, en kan ze dus wel nog een aantal jaar weg met haar ‘idee met een strik rond’. Via haar volgers vond ze een man in de Kempen, die een boom plant voor elke postzegel die je bij hem koopt. Ze werd zelfs doorverwezen naar de Verenigde Staten, waar een bekende vlogger – gesteund door Elon Musk – 20 miljoen bomen probeert te financieren. 

Voor haar twintig bomen viel de keuze van De Malsche echter op Forest Farm, een voedselbos dat in Asse wordt aangeplant en waar sponsors verschillende bomen en struiken kunnen voorzien. “Binnenkort is het de bedoeling om daar een aantal fruit- en notenbomen in de grond te steken. Dat het voedselbos het idee van lokaal eten en de korte keten omarmt, was wellicht een extra motivatie.”

Voedselbos
Beeld Instagram

Het idee om bomen te planten is immers niet het eerste ecologische initiatief van De Malsche. Vegetarisch was ze al lang, sinds anderhalf jaar gaat ze zero-waste door het leven en deze zomer ondernam ze een vliegvrije fietsreis naar Noorwegen met haar lief Seppe Smits – jawel, de snowboarder. De verhalen die ze daarover deelt, gaan steevast met veel praktische vragen gepaard. “Dat sterkt me ergens in het idee dat er veel mensen een bijdrage willen leveren, maar niet altijd goed weten hoe ze bijvoorbeeld vijf bomen geplant krijgen vanuit hun luie zetel.”

“Ik ben zeker geen influencer (De Malsche heeft zo’n 8.000 volgers op Instagram, MIM), maar ik hoop wel dat ik mensen op ideeën breng. Dat ze een postzegel kopen en iemand een boom cadeau doen voor Kerstmis, lijkt me wel een fijn idee.”

Is die – zoals ze het zelf noemt – ‘dedication’ ook een antwoord op de vele vliegreizen die haar lief maakt om al snowboardend de wereld te veroveren? “Dat is inderdaad een moeilijk te omzeilen deel van zijn job, maar ik zou het eerder een gevolg dan een tegenreactie noemen. Door die reizen rond de wereld hebben we gezien dat gletsjers verdwijnen of dat stranden vol plastic liggen. We beseften: we moeten iets doen, ook al zijn we maar twee menskes op de hele wereld.”

Voedselbos
Beeld Instagram