Direct naar artikelinhoud
FrankrijkUpdate

Uitzonderlijk hevige sneeuwval in Frankrijk: één dode, 300.000 woningen zonder stroom

Nu al bakken sneeuw in Frankrijk: een bewoner van Saint-Jean Bonnefonds, nabij Saint-Étienne, moet scheppen.Beeld AFP

Door hevige sneeuwval sinds donderdag zitten in Frankrijk 300.000 gezinnen zonder elektriciteit. Er is vooral hinder in de departementen Drôme, Ardèche, Isère en Rhône. De sneeuw veroorzaakte chaos. In Grenoble is het treinverkeer verstoord en in de Isère viel zelfs een dode. 

en

Een 63-jarige bestuurder kwam gisterenavond om het leven in de gemeente Roche, in het departement Isère. Toen hij zelf de weg wou vrijmaken, viel er een boom op hem, schrijft France Bleu. Een man van 27 die het slachtoffer hielp, werd eveneens geraakt door dezelfde boom en is met lichte verwondingen afgevoerd naar het ziekenhuis.

De sneeuwval veroorzaakte verder stroomstoringen, waardoor ongeveer 300.000 woningen zonder elektriciteit zitten in de Drôme, Rhône, Isère en Ardèche. Volgens Enedis, de beheerder van het elektriciteitsnet, is het nog moeilijk om te zeggen wanneer de elektriciteit hersteld zal zijn. “Het is een uitzonderlijke situatie, want de problemen zijn zeer geconcentreerd in dezelfde zone. Daarom hebben we grote schade op onze elektriciteitslijnen. We hebben ontwortelde bomen, takken die verzwaard zijn door sneeuw, bevriezen en kortsluitingen veroorzaken, en het fenomeen van plakkende sneeuw die samenklontert op elektriciteitskabels.”

Nog in Isère is het treinverkeer op drie lijnen rond Grenoble zeker nog tot vanmiddag verstoord nadat er bomen op het spoor zijn gevallen, laat openbaarvervoermaatschappij SNCF weten. Passagiers van een trein in moeilijkheden op het traject Grenoble-Lyon zijn geëvacueerd ter hoogte van Bourgoin-Jallieu, waar meer dan 30 centimeter sneeuw viel.

Video wordt geladen...

Ook het gewone verkeer op de weg ondervindt moeilijkheden door omgevallen bomen of bomen die dreigen om te vallen. In de prefectuur van de Ardèche zijn sneeuwbanden verplicht voor iedereen. Zwaar vrachtverkeer is op bepaalde plaatsen niet toegelaten.

De sneeuwval liep op tot 15 centimeter op het vliegveld van Lyon Saint-Exupéry en in Saint-Etienne, en 30 centimeter in de Vercors, het plateau in de Isère en Drôme in het oosten van Frankrijk. Maar enkel in het departement Saône-et-Loire blijft er vrijdagvoormiddag een ‘oranje’ waakzaamheid gelden. In zes andere departementen in het zuidoosten is het waakzaamheidspeil verlaagd. 

Dergelijke sneeuwval is in 20 jaar niet gezien in Frankrijk. De laatste keer dat er in deze tijd van het jaar zoveel sneeuw viel in de Drôme, was in 1999.

Twitter bericht wordt geladen...

Uitzonderlijk hevige sneeuwval in Frankrijk: één dode, 300.000 woningen zonder stroom
Beeld AFP
Een met sneeuw bedekte weg in de buurt van de Franse stad Saint-Etienne.Beeld AFP