Japanse keizer voltooit nachtelijke ceremonie voor troonsopvolging

door
Belga
Leestijd 1 min.

Japans keizer Naruhito heeft afgelopen nacht het laatste ritueel om de troon te bestijgen voltooid. De in geheimzinnigheid gehulde nachtelijke ceremonie heeft door haar religieuze ondertonen wel controverse veroorzaakt in de seculiere Japanse samenleving. Tijdens de Dajiosai-ceremonie bedankt de keizer de godin van de zon Amaterasu Omikami voor de rijstoogst, op een vereringsplaats die er speciaal voor gebouwd werd in zijn paleis in Tokio. Volgens mythe en traditie is de keizer vervolgens in geest alleen met de godin in een kamer met een bed. De keizer krijgt informatie over het ritueel van zijn voorganger, het Japanse volk is niet op de hoogte van wat er precies tijdens het ritueel gebeurt.

De ceremonie eindigde kort voor zonsopgang vandaag. Vanaf dat moment behoorde de 59-jarige Naruhito, die zijn 85-jarige vader Akihito op 1 mei opvolgde, officieel tot de lijn van Japanse keizers. Het was de laatste van een reeks van drie ceremonies die Naruhito moest voltooien om zijn troonsbestijging formeel te maken.

De ceremonie werd bijgewoond door zo'n 675 getuigen, onder wie politieke leiders en ambtenaren. Nu de ceremonie voorbij is, zal de vereringsplaats die ervoor gebouwd werd weer afgebroken worden.

De religieuze ceremonie veroorzaakte veel weeklagen bij critici omdat ze gefinancierd wordt door de overheid, terwijl de naoorlogse Japanse grondwet stelt dat er een strikt onderscheid moet zijn tussen staat en godsdienst.

Bron: Belga