Direct naar artikelinhoud
Impeachment TrumpUpdate

‘Het klonk als een dreigement’: ex-VS-ambassadeur over telefoontje Trump

Marie Yovanovitch

Het gesprek tussen de Amerikaanse president Donald Trump en zijn Oekraïense collega Volodymyr Zelenski “klonk als een dreigement”. Dat zei Marie Yovanovitch, de voormalige Amerikaanse ambassadeur in Oekraïne, tijdens haar getuigenis in de impeachment-hoorzittingen in het Amerikaans parlement. 

en

In het bewuste telefoongesprek zei Trump aan Zelensky dat “de vorige ambassadeur van de VS, de vrouw, slecht nieuws (was)”, en dat “de mensen waar ze in Oekraïne mee omging slecht nieuws waren”, een verwijzing naar Yovanovitch. “Ze gaat wat dingen meemaken”, voegde hij eraan toe. Dat laatste “klonk als een dreigement”, vertelde de Yovanovitch vandaag aan het Congres.

Transcript

Op het moment dat Yovanovitch aan het getuigen was, gaf Het Witte Huis een gereconstrueerd transcript vrij van een telefoongesprek in april tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de toen net verkozen Oekraïense president Volodymyr Zelenski. Die laatste staat centraal in het impeachmentonderzoek tegen Trump.

Eerder gaf het Witte Huis al de inhoud vrij van een telefoongesprek dat de Amerikaanse president in juli had met Zelenski, die toen wel al in functie was. Volgens Trump was er niets mis met het gesprek, maar zijn tegenstanders denken daar anders over. Zij zien er het bewijs in dat hij Zelenski onder druk zette om op zoek te gaan naar bezwaarlijke informatie over zijn politieke rivaal Joe Biden.

Het impeachment-onderzoek: hoe zit dat nu precies?

Deze week gingen de openbare hoorzittingen in het impeachmentonderzoek tegen Amerikaans president Donald Trump van start.

Maar hoe verliep ‘Oekraïne-gate’ tot nu toe? Welke elementen leidden tot dit onderzoek? En welke ontwikkelingen kunnen we verwachten?

Lees het hier.

‘Overal waar Yovanovitch ging, liep het fout’

Terwijl Yovanovitch aan het woord was, haalde Trump op Twitter opnieuw naar haar uit. “Overal waar Marie Yovanovitch heen gestuurd werd, liep het fout”, klinkt het. “Ze begon in Somalië. Hoe ging dat? En in Oekraïne spreekt de nieuwe president slecht over haar in mijn tweede telefoongesprek met hem.” 

Trump vuurde zijn Twittersalvo af toen Yovanovitch sprak over haar plotselinge ontslag als ambassadeur in Kiev na wat zij een lastercampagne noemde van Trumps advocaat Rudy Giuliani.Democraten riepen meteen dat Trump de rechtsgang belemmert en getuigen intimideert met zijn tweets, wat op zichzelf al een misdrijf en dus een extra argument in de afzettingsprocedure kan zijn. 

Twitter bericht wordt geladen...

Zelfs op Fox News werd de tweet een “keerpunt” in de ondervragingen genoemd. “Ze was al een voor het publiek sympathieke getuige”, aldus presentator Bret Baier, “en de tweet van de president waarin hij haar keihard aanpakt liet Schiff (Democratisch commissievoorzitter Adam Schiff, red.) toe die te omschrijven als live getuigenbeïnvloeding. Waarmee hij er in real time een impeachment-artikel bij kreeg.”

‘Zeer intimiderend’

Yovanovitch noemde de reactie van de president effectief “zeer intimiderend” in de hoorzitting. “Ik kan niet zeggen wat de president hiermee probeert te bereiken, maar het effect is zeer intimiderend”, zei ze. Trump suggereerde onder meer dat haar eerdere werk als Amerikaanse diplomaat in Somalië was gekoppeld aan decennia van rampzalige instabiliteit van dat land.

Yovanovitch werd in april al door Trump de laan uitgestuurd op aansturen van zijn persoonlijke advocaat Giuliani. Daardoor, zo claimen de Republikeinen, heeft ze geen enkele kennis van het beruchte telefoongesprek tussen Trump en de Oekraïense president Volodimir Zelenski waarin Trump aandrong op een onderzoek naar Hunter Biden, zoon van zijn rivaal Joe Biden.

De Democraten zien in het ontslag van Yovanovitch echter een eerste poging van de regering-Trump of Giuliani om een kritische stem in het dossier te verwijderen, zodat de president mogelijk de Oekraïners onder druk kon zetten. Het impeachment-onderzoek focust zich op de vraag of Trump financieel-militaire hulp aan Oekraïne gebruikte om in ruil een aankondiging naar een onderzoek naar de Bidens te krijgen. Sinds woensdag zijn de hoorzittingen van getuigen en betrokkenen in het onderzoek openbaar.