Direct naar artikelinhoud
DM Zapt

Stijlvol beledigen doe je zo

Ook de Amerikaanse zangeres Billie Eilish mocht al enkele ‘Mean Tweets’ over zichzelf voorlezen in de talkshow van Jimmy Kimmel.Beeld Photo News

Sasha Van der Speeten zet deze week de blik op oneindig. Vandaag: Stijlvol beledigen met Mean Tweets.

Kent u Mean Tweets, het op sociale media erg gesmaakte item uit de Amerikaanse talkshow van Jimmy Kimmel? Wel, u kunt ze allemaal herbekijken via YouTube. Het concept? Film- en popsterren lezen voor de camera beledigende tweets aan hun adres voor en geven eventueel een reactie. Dat zorgde in het verleden al voor vermakelijk kijkvoer, vooral wanneer de beledigingen écht geestig zijn. Sommige opmerkingen zouden zo uit de routine van een stand up-comedian kunnen komen. Zoals die over de rapper Common: “Common: Is that the motto for your penis?” De man zelf las het geamuseerd voor. Common is dan ook een intelligente kerel.

Of deze, over Mumford & Sons: “Ik hou van hoe muziek je naar andere plaatsen kan transporteren. Op dit ogenblik speelt er bijvoorbeeld een liedje van Mumford & Sons in dit restaurant. Dus nu ga ik naar een ander restaurant”. Goeie bal. De groepsleden konden er smakelijk om lachen en dat siert hen. Kim Kardashian las dan weer dit voor: “Ik steek nog liever klimop in mijn anus dan nog iemand te horen praten over Kim Kardashian”. Ze hield het vervolgens glimlachend bij een “Go ahead and do that, please.”

Deze week verscheen een nieuwe aflevering Mean Tweets waarvan ik u de volgenden niet wil onthouden. Over de bij ons onbekende countryzanger Luke Combs: “Luke Combs maakt muziek voor mensen die eerst van de benzine proeven voor ze die in hun vrachtwagen pompen”. Billie Eilish trok een pruillip toen ze deze voorlas: “Billie Eilish kleedt zich alsof haar echte kleren in de turnzaal werden gestolen en ze bijgevolg moest dragen wat er nog rondslingerde”. Over de met louche pornosnorren besnaarde groepsleden van de band Midland: “Midland ziet eruit alsof ze een witte bestelwagen hebben met de tekst ‘gratis snoep’ op”.

Waren alle verwensingen maar even amusant. Hoge bomen vangen veel wind en dan kan je maar beter sierlijk worden getackeld, quoi. Zo heb je er zelf ook nog iets aan. Ik zou de commentaarsecties op de Facebook-pagina’s van grote kranten verslínden als er achter elke post een Bill Hicks, een Tina Fey of een Michael Van Peel zou zitten.

Helaas. Een mij dierbare kameraad die iets in de media doet, kreeg deze week in zijn mailbox het soort homofobe vuilspuiterij waaruit blijkt dat de auteur ervan erg ongelukkig door het leven wankelt. Er spreekt weinig zelfzekerheid over de eigen seksuele geaardheid uit, evenals een hoogst twijfelachtige opvoeding. Bij het lezen van die flauwe, ranzige clichés dacht ik vooral: komaan, dude! Is that the best you can do? Is dát het ding waarmee je de aandacht probeert te trekken? Really, dude? Al gezien wat Chris Rock en Dave Chappelle met hetzelfde thema aanvangen? De “cock”- en “bum”-grapjes uit Little Britain rond “the only gay in the village” al gecheckt?

Yup. Verzuurde internettrollen moeten dringend hun referentiekader bijspijkeren. Een goeie dijenkletser laat je niet verloren gaan, toch?