Direct naar artikelinhoud
Bilzen

Bilzenaren verzamelen aan asielcentrum: ‘Voor of tegen maakt niet uit, maar veroordeel mee de haat’

Bilzenaren verzamelen aan asielcentrum: ‘Voor of tegen maakt niet uit, maar veroordeel mee de haat’
Beeld Benoit De Freine

Aan het asielcentrum van Grote-Spouwen zijn vanavond een 120-tal inwoners samengekomen om de brandstichting en haatverspreiding op sociale media te veroordelen. Drie leden van het extreemrechtse Voorpost keken vanop afstand toe. Volgende zondag zal er ook een wandeltocht plaatsvinden.

Video wordt geladen...

De brand in het asielcentrum van Bilzen heeft duidelijk een diepe indruk nagelaten bij de gemeenschap. De inwoners zijn de negatieve spiraal beu en wilden naar eigen zeggen op een rustige manier een antwoord bieden. “We willen niet de twee kampen tegen elkaar uitspelen, maar net samen het geweld veroordelen”, vertellen organisatoren Karen Schabregs, Bart Vandermeeren en Nele Reggers.

Ter plaatse werden kaarsjes, mooie boodschappen en knuffelberen neergelegd. “Ik ben hier met mijn nonkel en nichtjes”, vertelt Faisal Benali (28) uit Bilzen. “Heel die heisa heeft me toch iets gedaan. Ik hoorde deze middag van de actie, en vond het logisch dat we hier ook naar toe kwamen. Het gaat om het samen zijn. Echt een mooi initiatief van de burgers zelf.” 

Dat vindt ook Hanne Mengels uit Maasmechelen die zelf eerst vier jaar in Hees bij Bilzen woonde. “Als je die reacties op sociale media las, ik begrijp dat niet. Je kan tegen zijn, en zelfs ongerust. Maar mensen dood wensen, of brandstichting goedkeuren, dat gaat er bij mij niet in.”

Tweede editie

Ter plaatse waren de reacties positief en werd er geopperd voor een tweede editie. “Als we dit nu eens een aantal weken doen? Ik ben er zeker van dat we volgende week met dubbel zoveel zijn.” Vanuit één wagen die voorbij reed, riep de passagier “dat ze het moesten laten branden”.

Zondag 24 november vindt er een tweede evenement plaats met hetzelfde doel. Dan zal er een wandeling doorgaan om 14 uur die start aan CC De Kimpel in Bilzen en eindigt aan de Markt. “Een kleurrijke zondagswandeling voor verdraagzaamheid”, klinkt het.

Tweede editie
Beeld Benoit De Freine