Direct naar artikelinhoud
Gele Hesjes

Rellen op eerste verjaardag ‘gele hesjes’ in Parijs: politie zet traangas in tegen relschoppers

Op de Place d’Italie liep de situatie uit de hand.Beeld EPA

Bij de eerste verjaardag van het protest van de gelehesjesbeweging wordt er opnieuw gemanifesteerd in Parijs en andere Franse steden. In de hoofdstad moest de politie deze voormiddag traangas inzetten. Ook in Namen kwamen een honderdtal gele hesjes op straat.

en

Het hoofdbureau van politie maakte ook bekend dat ruim 1.200 mensen preventief zijn gecontroleerd, aldus de zender France Info. Duizenden mensen worden in de Franse hoofdstad verwacht voor demonstraties op de eerste verjaardag van wat de gelehesjesbeweging wordt genoemd. De Boulevard Périphérique, de ringweg van Parijs, werd korte tijd ter hoogte van de Porte de Champerret geblokkeerd.

Betoging afgelast

Op de Place d’Italie in het zuiden van de Franse hoofdstad hing de hele middag een gespannen sfeer. Er werden barricades opgeworpen, winkelramen ingegooid en houten pa­let­ten en vuilnisbakken in brand gestoken. Er werd ook met stenen gegooid. De oproerpolitie zette traangas en het waterkanon in om de menigte uiteen te drijven. De politie besliste ook om een optocht, die om 14 uur aan dat plein had moeten vertrekken, te annuleren.

Lees ook

In Toulouse leeft de geest van de gele hesjes voort: ‘We moeten de strijd op andere manieren voortzetten’

Volgens tv-zender BFMTV probeerden ‘blackblocs’, in het zwart geklede militanten, de brandweer te verhinderen bluswerken uit te voeren.

Ook op de Place d'Italie in het zuiden van Parijs kwam het tot confrontaties tussen politie en demonstranten.Beeld EPA

Demonstratieverbod op Champs-Elysées

De autoriteiten hebben voor verscheidene plekken in de stad, waaronder de Champs-Elysées, demonstratieverboden afgekondigd. Zeker vijf mensen die zich in die gebieden ophielden hebben een boete gekregen. Daarnaast blijven verschillende Parijse metrostations gesloten.

De eerste grote protestactie van de gele hesjes in Frankrijk vond op 17 november 2018 plaats. De actie was toen gericht tegen de hoge brandstofprijzen, maar al snel werd het een bredere protestbeweging. In de maanden daarop zijn duizenden mensen op straat gekomen tegen het sociale en fiscale beleid van president Emmanuel Macron. Vooral in Parijs kwam het daarbij regelmatig tot rellen.

De beweging, die de voorbije maanden veel aanhang verloor, heeft vandaag ook acties gepland in onder meer Bordeaux, Rijsel, Lyon, Marseille, Nantes en Toulouse. Daar verloopt alles vooralsnog rustig.

Dichter bij huis

Ook in Namen zijn deze middag een honderdtal gele hesjes samengekomen voor een demonstratie naar aanleiding van de eerste verjaardag van de protestbeweging.

De manifestanten kwamen rond 12 uur samen in het Leopoldpark in Namen. Volgens de politie zijn ze met een honderdtal. Onder de deelnemers bevinden zich ook leden van het Waals Netwerk tegen de Armoede, Extinction Rebellion en jongerenorganisaties. De manifestatie verloopt volgens de politie kalm. De ‘manif’ersaire’ (‘verjaardagsmanifestatie’) zou rond 16.30 uur eindigen met een barbecue.

- Manifestation des gilets jaunes pour fêter le 1er anniversaire du mouvement - Betoging van de Gele Jesjes in NamenNamur Belgium 16/11/19pict. by Christophe Licoppe © Photo NewsBeeld Photo News