© repro jhm

Ouders verongelukte Charlotte (18) bezoeken Italiaans dorpje waar ballon landde: “Drie dagen vol emoties, maar we gaan terug”

De ouders van de verongelukte studente Charlotte Gysel hebben het Italiaanse bergdorpje Pian Delle Betulle bezocht. Op die plaats, ‘het ultieme paradijs’, landde een van de witte ballonnen van Charlotte. “Het was heel emotioneel”, zeggen haar ouders.

Jelle Houwen

LEES OOK. Witte ballon van verongelukte Charlotte (18) komt terecht in Italiaans ‘paradijs’: “Met dit teken wil Charlotte ons geruststellen”

Op de begrafenis van de op 27 september verongelukte Charlotte (18) werden exact 100 witte ballonnen opgelaten. Aan elke ballon hing een foto van de studente en een kaartje. Een eerste ballon werd aan een hek gevonden door restaurantuitbater Giampiero Manzoni na een tocht over de Alpen. Hij postte 22 uur na de begrafenis al een oproep op Facebook. Dat gebeurde in het bergdorpje Pian Delle Betulle, beter bekend als l’ultimo paradiso.

Een tweede ballon werd gevonden in Pincara op een veld van de 53-jarige Andrea Guarise. Die man verloor 18 maanden geleden zijn vrouw en zag daarin een teken van zijn geliefde.

Dat ultieme paradijs hebben papa Johan, mama Griet, broer Arthur en oma nu bezocht. Ze trokken met een reisgezelschap en een tolk naar Italië.

Emotionele rollercoaster

“We verlangden echt om naar daar te gaan”, zeggen de ouders. “Het is bijna niet te geloven hoe die ballon daar zomaar landde. Is dit een teken van Charlotte? We wilden zelf zien waarom het daar het ultieme paradijs genoemd wordt. We zijn er drie dagen geweest en het was een enorme emotionele rollercoaster. Dat begon al toen we het vliegtuig opstapten in Charleroi. Opeens beseften we dat het de eerste keer was dat we zonder Charlotte op reis gingen. Een heel vreemd gevoel. Bij aankomst bleek al gauw dat de plaats wondermooi was. En het was prachtig weer. Volop zon. Terwijl het er al dagen had geregend.”

“Tijdens en na de eucharistieviering hebben we heel veel warme mensen ontmoet. Zoals pastoor Don Bruno, die de mis opdroeg aan Charlotte. Ook Giampiero heeft het woord genomen. En zelfs Andrea, de man die de tweede ballon in Pincara vond, was erbij. Dat was een heel emotioneel moment. Die man had 300 kilometer gereisd en hield zich vast aan zijn ballon. Hij had de wens geuit om nog een teken of een knuffel te krijgen van zijn overleden vrouw. En net die boodschap stond op het kaartje van Charlotte. Het is erg bijzonder hoe je met mensen van zo ver die je niet kent zelf een gemeenschap kan vormen.”

Blijvend plaatsje

De ouders van Charlotte zijn van plan om geregeld terug te keren naar de streek. De drie dagen dat ze er hebben verbleven, waren erg overweldigend en emotioneel druk. “Het waren erg intense momenten. Zo hebben we in het midden van het Comomeer allen een kaarsje laten branden voor Charlotte. De volgende keren zal het rustiger zijn. Charlotte is ook blijvend verbonden daar. Ze kreeg een plaatsje in de sacristie van de kerk van Margno. Haar foto hangt ook in het restaurant van Giampiero. Er werden ook 150 rouwkaartjes verdeeld onder de gemeenschap. We hadden zelfs te weinig kaartjes om iedereen een te geven. We zijn heel blij dat we dit gedaan hebben, want dit heeft voor ons een bijzondere betekenis”, besluiten de ouders.