Waarover gaat de clash tussen Francken en de Syrische familie?

De clash tussen staatssecretaris van Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) en de Syrische familie uit Aleppo die naar België wil komen, loopt alsmaar meer uit de hand. Hieronder helpen we u om door de bomen het bos te zien.
Francken grapt op Facebook dat de deurwaarder de meubelen van zijn kabinet heeft meegenomen.

Hoe het begon

Een gezin met twee kinderen in de door oorlog verscheurde Syrische stad Aleppo zoekt mogelijkheden om de stad te ontvluchten. Een bevriende Belgische familie wil hen op eigen kosten naar hier halen en opvangen. Om de reis naar België veilig te kunnen maken heeft de Syrische familie een visum nodig.

Het gezin dient drie keer een aanvraag voor een humanitair visum in bij de Dienst Vreemdelingenzaken, maar die aanvragen werden keer op keer geweigerd. Het gezin ging daartegen in beroep bij de Raad voor Vreemdelingenbewistingen die de weigering telkens verbrak omdat ze onvoldoende gemotiveerd was. In het laatste arrest beval de raad om binnen de 48 uur een visum af te leveren voor het gezin.

Een gunst of een recht?

Vluchtelingen die in ons land asiel willen vragen, kunnen dat normaal gezien maar doen als ze hier zijn. Daarom heeft de Syrische familie een humanitair visum aangevraagd. Dat is een visum van langere duur dat om "humanitaire reden" kan worden aangevraagd. Het is de Dienst Vreemdelingenzaken en de bevoegde staatssecretaris die moeten inschatten of de aanvraag gerechtvaardigd is.

Het gaat dus eigenlijk om een gunst, maar omdat de rechters van de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen beslist hebben dat de Syrische familie het recht heeft op een visum, weigert Francken die uitspraak uit te voeren.

lees ook

Procedureslag

Omdat Francken weigert een visum af te leveren is de Syrische familie naar de rechter gestapt. In eerste aanleg werd de staatssecretaris veroordeeld tot het toekennen van een visum of het betalen van een dwangsom per dag vertraging.

Die beslissing werd nadien omgekeerd, maar het hof van beroep heeft opnieuw beslist dat er een visum moet worden afgeleverd, of een dwangsom van 4.000 euro per dag, 1.000 euro per gezinslid, moet worden betaald. Francken vecht dat arrest aan bij het Hof van Cassatie.

Intussen heeft Francken ook een beroep aangetekend bij de Raad van State tegen de verplichting van de rechter om een visum af te leveren, omdat een humanitair visum een gunst is en geen recht.

lees ook

De politieke achtergrond

Francken heeft gisteren in de Kamer aangekondigd dat hij ondanks de rechterlijke uitspraak geen visum zal geven. Hij vreest dat als een humanitair visum een recht wordt er een stroom van vluchtelingen naar ons land zal komen.

Hij betwist het feit dat een rechter hem oplegt om een visum toe te kennen, terwijl dat eigenlijk zijn bevoegdheid is. Hij wordt hierin gesteund door zijn partij, de N-VA, die een campagne heeft gelanceerd tegen "wereldvreemde" rechters.

Het feit dat Francken een rechterlijke uitspraak negeert en de N-VA-campagne tegen de rechters, levert hem veel kritiek van de oppositie en de andere meerderheidspartijen op die het niet pikken dat hij het arrest van het hof van beroep naast zich neer legt.

lees ook

Wat nu?

De regering heeft beslist alle mogelijke juridische middelen uit te putten tegen het arrest van het hof van beroep. Dat houdt onder meer een beroep in bij het Hof van Cassatie, wat ettelijke maanden kan duren. Voorts is het wachten op de uitspraak van de Raad van State over de grond van de zaak. Ook dat kan nog lang duren.

De regering wil de dwangsommen die ze intussen moet betalen storten op een geblokkeerde rekening, maar de Syrische familie is het daar niet mee eens omdat het innen van het geld het enige drukkingsmiddel is waarover ze beschikt.

lees ook

Meest gelezen