© rr

Nationale Bank verwacht tegen 2019 meer dan 120.000 extra jobs

Na een uitzonderlijke groei dit jaar van 55.000 banen, verwacht de Nationale Bank (NBB) ook in 2017, 2018 en 2019 een groei van de werkgelegenheid in ons land met in totaal meer dan 120.000 jobs. Dat blijkt uit de najaarsprognoses van de NBB. Bij de overheid daalt de werkgelegenheid: voor het eerst in bijna twintig jaar.

Een “grand cru”. Zo omschreef NBB-gouverneur Jan Smets de arbeidsmarkt dit jaar. Die uitzonderlijke banengroei heeft ons land te danken aan de maatregelen de voorbije jaren om de competitiviteit op te trekken, zoals de loonmatiging en de indexsprong.

Maar ook de drie volgende jaren groeit de werkgelegenheid, vooral door de aantrekkende economie. Weliswaar iets minder krachtig, maar nog steeds goed voor in totaal 120.000 jobs, verwacht de Nationale Bank.

Extra banen komen er vooral bij in de privésector, in het bijzonder in de industrie en de dienstensectoren. Opvallend: bij de overheid daalt de werkgelegenheid, als gevolg van de bezuinigingen, in de periode 2017 tot 2019 met 6.000 banen. Dat is voor het eerst in bijna twintig jaar, zo blijkt uit het verslag van de Nationale Bank.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer