Direct naar artikelinhoud
CD&V

Nog geen nieuwe voorzitter voor CD&V: Joachim Coens en Sammy Mahdi naar tweede ronde

Sammy Mahdi en Joachim Coens.Beeld Tim Dirven

Sammy Mahdi en Joachim Coens nemen het tegen elkaar op in de tweede ronde van de voorzittersverkiezingen voor CD&V. Dat hebben interim-voorzitters Cindy Franssen en Griet Smaers bekendgemaakt op een persconferentie. Geen van de zeven kandidaten behaalde de vereiste 50 procent van de stemmen. Op 6 december is de opvolger van Wouter Beke bekend.

Burgemeester van Damme en havenbaas Joachim Coens ligt in polepositie om de nieuwe voorzitter van CD&V te worden. Hij haalde 26 procent van de stemmen, tegenover 19 procent voor jongerenvoorzitter Sammy Mahdi. 

“Inhoudelijk heb ik tussen ons niet zo’n grote verschillen opgemerkt. Het gaat meer over methodiek en stijl”, blikte Coens vooruit op het duel. Als burgemeester hamerde hij tijdens de campagne op de lokale verwevenheid van de partij. Mahdi, de jongste van de kandidaten, begroet zijn plaats in de tweede ronde als “een stem voor vernieuwing en verjonging” binnen de christendemocratische partij. Hij wil de komende weken een “fris en offensief imago” uit te spelen.

Zeven kandidaten hadden zich gemeld om CD&V-voorzitter te worden. Acteur en burgemeester van Affligem Walter De Donder strandde op de derde plaats met 16 procent. Vlaams parlementslid en burgemeester van De Pinte Vincent Van Peteghem en Vlaams parlementslid en burgemeester van Tienen Katrien Partyka behaalden beiden 12 procent van de stemmen. Burgemeester van Maasmechelen en ex-Kamerlid Raf Terwingen behaalde 11 procent, en gewezen jongerenvoorzitter Christophe Vermeulen uit Gent 4 procent.

Twitter bericht wordt geladen...

De 44.150 stemgerechtigde leden van CD&V konden de voorbije weken per brief of online hun stem uitbrengen. Er zijn 22.523 geldige stemmen uitgebracht. Vanmorgen werden die geteld.

De nieuwe CD&V-voorzitter wacht de taak om de Vlaamse christendemocraten opnieuw te doen aanknopen met verkiezingswinst. Op 26 mei boekte CD&V zijn slechtste resultaat ooit (15,4 procent voor het Vlaams Parlement). Verschillende kandidaten gaven aan dat ze van een duidelijkere of meer offensieve communicatie een speerpunt willen maken. Anderen legden de nadruk op meer inspraak vanuit de basis of op een andere relatie met middenveldorganisaties. 

Lees ook
Beeld Tim Dirven

Twitter bericht wordt geladen...