Bart De Wever: "Rechter heeft de democratie aangevallen"

Volgens N-VA-voorzitter Bart De Wever valt de rechter die besliste dat er een humanitair visum moet worden gegeven aan een Syrisch gezin, de democratie aan met zijn "onwettige, wereldvreemde beslissing". Dat zei hij in "Terzake".

Waar gaat de hele discussie over? Een rechter heeft de staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) een dwangsom opgelegd van 4.000 euro per dag, als hij blijft weigeren om een humanitair visum te geven aan een Syrische familie. Francken bleef bij zijn beslissing en weigert de dwangsom te betalen. De N-VA startte gisteravond een campagne op Twitter om hun staatssecretaris te steunen. Daarbij sprak men van "wereldvreemde rechters".

Al snel kwam het begrip scheiding der machten op tafel en zowel bij de meerderheid als bij de oppositie waren geluiden te horen dat politici een uitspraak van een rechter niet naast zich neer mogen leggen en dat er respect moet zijn voor de rechterlijke macht.

In "Terzake" benadrukt De Wever dat hij de scheiding der machten zeker niet met de voeten treedt, maar dat hij wel zijn mening mag geven over een uitspraak van een rechter. "Deze beslissing van één rechter, een Franstalig lid van de Raad voor Vreemdelingenbetwisting, vind ik wereldvreemd, niet correct en niet wettelijk. Ik heb het hier dus niet over de magistratuur in zijn geheel, maar ik mag toch mijn mening geven?"

"Terecht dat dwangsom niet betaald wordt"

"Deze rechter valt met deze beslissing de democratie aan en rechters doen dat vaker. Rechters moeten geen wetten maken. Ze moeten de wet toepassen, niet de wetten uitbreiden, veranderen en zelfs negeren of een andere wet in de plaats stellen. Hier is er sprake van een ideologische overtuiging. De rechter vond dat er een visum moest worden uitgereikt, maar dat is een politieke beslissing."

De Wever vindt het ook terecht dat Theo Francken de opgelegde dwangsom van 4.000 euro per dag niet betaalt. "Wij vinden de eerste beslissing in deze zaak onwettig. Ondertussen, onder druk van dwangsommen, een visum geven, dan is het hek van de dam. Dan ziet iedereen in de wereld: daar is een gat."

En wat als de Raad van State Theo Francken ongelijk geeft? "Dan hebben we een groot politiek probleem. Wij proberen de grenzen te sluiten en een rechter mag ze dan weer openzetten. Dat is zijn taak niet. Willen we dan terug naar een vrije inloop van migranten in Europa? Migratie zal ofwel deftig worden georganiseerd ofwel zal het door de mensen worden uitgespuwd", besluit De Wever.

"Ik mag mijn mening toch geven?"

De Wever: "Ik verdedig de democratie en de rechtsstaat"

De Wever: "De vrije inloop van migranten in Europa moet stoppen"

Meest gelezen