Direct naar artikelinhoud
Federale formatieUpdate

Opdracht informateur Magnette verlengd tot 25 november, start gesprekken met middenveld

Paul Magnette blijft nog een week langer informateur.Beeld BELGA

Koning Filip heeft de informatieopdracht van PS-voorzitter Paul Magnette met een week verlengd, tot 25 november. Magnette knoopt vanaf morgen gesprekken aan met het maatschappelijke middenveld, om nadien weer rond de tafel te gaan zitten met de tien partijen die voor regeringsdeelname in aanmerking komen. 

en

Magnette werd op 5 november aangeduid tot informateur, nadat de preformatieopdracht van Geert Bourgeois (N-VA) en Rudy Demotte( PS) weinig vooruitgang opleverde in de federale regeringsvorming.

Informateur Magnette startte daarop gesprekken met tien partijen: ook Ecolo, Groen, het cdH en DéFI werden (opnieuw) betrokken. Magnette heeft elke partij gevraagd vijf of zes prioriteiten toe te lichten. Het optrekken van de werkzaamheidsgraad, klimaatverandering, armoedebestrijding, een betere werking van justitie en veiligheidsapparaat en migratie waren de thema’s die het vaakst terugkwamen. Het communautaire werd telkens per thema bekeken.

‘Echte dialoog’

Na zijn aanstelling zei Magnette dat hij waarschijnlijk de handdoek in de ring zou gooien mocht hij in zijn verslag merken dat er te weinig raakvlakken zijn tussen partijen om een meerderheid van minstens 80 tot 85 zetels te vormen.

“Ondanks reële en talrijke moeilijkheden is er een echte dialoog op gang gekomen”, zei Magnette op een persconferentie. De informateur wil nu “stap voor stap een consensus bouwen” rond een inhoudelijke kernprogramma. Volgende week maandag, 25 november, brengt Magnette opnieuw verslag uit bij de koning, al sluit de informateur niet uit dat zijn opdracht nog wordt verlengd. Maar: “Ik hoop dat de partijen beseffen dat we geen drie of zes maanden meer rond de tafel kunnen zitten om echt te beginnen praten.”

N-VA

CD&V en Open Vld blijven tot nader order eisen dat N-VA, met wie ze een Vlaamse regering vormen, bij de federale regeringsvorming betrokken blijft en lopen niet warm voor een alternatieve piste met de groene partijen. De PS van Magnette zelf heeft dan weer geen zin om de vroegere Zweedse coalitiepartners, die na de verkiezingen van 26 mei niet meer aan een meerderheid kwamen, zomaar te depanneren.

Het ziet er niet naar uit dat de pionnen snel verplaatst worden, temeer omdat verschillende partijen een wissel van de wacht doorvoeren. Bij de MR is de nieuwe voorzitter eind deze maand bekend. Bij CD&V is het wachten tot 7 december.

Koning Filip begroet PS-voorzitter en informateur Paul Magnette.Beeld BELGA