dinsdag 19 november 2019 - Nieuws
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Themabeeld. Photo News

Frankrijk

Frankrijk in de ban van grootste pedoschandaal ooit

pedofilie

Al 184 Fransen hebben een klacht ingediend tegen een chirurg die ervan verdacht wordt meer dan 200 kinderen te hebben aangerand. In zijn woning verborg hij naaktfoto’s en dagboeken, waarin hij zijn seksuele aanvallen nauwgezet bijhield.

Het was bepaald indrukwekkend wat Laurent Zuchowicz, de procureur van La Rochelle, gisteren te vertellen had over de zaak rond het kindermisbruik door de oud-chirurg Joël Le Scouarnec (68). “Het ergste ­pedofilieschandaal van het land” noemen de Franse media de affaire al. Twee jaar geleden was aan het licht gekomen dat de Franse chirurg, gespecialiseerd in buikoperaties, decennialang jongens en meisjes zou hebben misbruikt. Maar pas nu wordt de ware omvang van de zaak duidelijk.

Aangerand door het tuinhek

De zestiger werd in 2005 al eens veroordeeld voor het bezitten van kinderporno. Toch kon hij zijn beroep nog jaren blijven uitoefenen. Tot in 2017. Toen vertelde zijn 6-jarige buurmeisje aan haar vader dat de buurman aan het tuinhek zijn penis aan haar had getoond. Een onderzoek werd opgestart en daaruit bleek dat de man het meisje doorheen het hek ook had aangerand. Onder het parket in zijn woning ontdekten de speurders een verborgen opslagplaats met poppen, pruiken, naakt­foto’s, seksspeeltjes en dagboeken. In de schriftjes stonden meer dan 200 voornamen en verhalen van seksuele aanvallen op kinderen in ziekenhuizen. Allemaal uit de periode tussen 1989 en 2017.

De advocaat van de man benadrukte dat het ging om “geromantiseerde beschrijvingen van zijn fantasieën, hoe misselijkmakend ook” en dat de chirurg van slechts vier gevallen van ­effectief misbruik werd beschuldigd.

Onder verdoving

Tijdens het onderzoek gingen speurders echter aan de slag met de namen in de dagboeken om te kijken of het inderdaad louter om fantasieën ging. In de registers van de ziekenhuizen waar de man had gewerkt, konden zo 250 slachtoffers worden geïdentificeerd. De jongste was twee jaar, de oudste tweeën­dertig. 184 van hen hebben een klacht ingediend. Daarmee is de arts een van de grootste kindermisbruikers die Frankrijk ooit heeft gekend.

In het ziekenhuis vond de chirurg makkelijke slachtoffers in minderjarigen. Sommigen van hen waren onder verdoving tijdens de feiten, anderen in de ontwakingsfase of bij volle bewustzijn.

Een van de slachtoffers vertelde op tv-zender France 2 hoe ze ontdekte dat ook zij een van de 250 namen in de dagboeken was. “Ik heb me altijd afgevraagd waarom ik niet normaal kon leven”, zegt de vrouw, die negen was toen ze geopereerd werd voor een blindedarmontsteking. “Ik herinner me er niets van, maar sindsdien ben ik bang van spuiten, dokters en ziekenhuizen.”

Vlaag van angst

In het ziekenhuis vond de chirurg makkelijke slachtoffers in minderjarigen. Sommigen van hen waren onder verdoving tijdens de feiten

De krant Le Journal du Dimanche kon enkele pagina’s uit de dagboeken van de chirurg inkijken. Die schreef zowat alles op wat door zijn hoofd ging. “2 december 1998. 23.30 uur. In de eetkamer. Ik ben volledig naakt en heb gemasturbeerd terwijl ik een laatste sigaret rookte. Ik hoop dat ik binnenkort kan stoppen met roken, zodat ik al mijn vrije tijd aan mijn meisjes en jongetjes kan wijden.”

Twee jaar eerder schreef hij dat zijn vrouw ontdekte dat hij pedofiele gedachten had. Een “catastrofe” noemde hij het. Niet omdat hij betrapt was, wel omdat hij in een vlaag van angst “kostbare documenten” heeft vernietigd: de lijst van kinderen die hij de afgelopen tien jaar had misbruikt.

Hoe het kan dat de man, ondanks zijn eerdere veroordeling en het feit dat zowel zijn familie als het ziekenhuis op de hoogte was van zijn pedofiele interesses, toch aan de slag kon blijven, is onduidelijk. In maart moet hij voor het hof van assisen verschijnen.

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws