Direct naar artikelinhoud
Migratie

65 asielzoekers op straat door verlengd weekend ambtenaren

Asielzoekers aan het Klein KasteeltjeBeeld Photo News

65 asielzoekers konden zich maandag niet registreren aan het asielloket in het Klein Kasteeltje. Er was te weinig plaats in de opvang, maar er is vooral een verband met koninklijke festiviteiten.

Maandag registreerde de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) 221 asielzoekers. Er was echter onvoldoende personeel en plaats in de opvangcapaciteiten om 65 anderen te registreren. Zij moeten dinsdag opnieuw aanschuiven en kregen voorlopig geen onderdak.

Er is een stijging in het aantal asielaanvragen, maar het probleem op maandag is vooral gelinkt aan het verlengde weekend. De federale overheidsdiensten waren vrijdag gesloten wegens de Dag van de Dynastie. Na een verlengd weekend zijn er altijd meer aanmeldingen, omdat asielzoekers zich enkele dagen niet konden registreren.

“In onze afspraken met Fedasil is de opvangcapaciteit in principe vastgelegd op maximaal 250 mensen per dag, maar nu hebben we dat niet gehaald”, zegt DVZ-woordvoerder Geert Devulder. “Vorig dinsdag, de dag na 11 november, zijn we erin geslaagd om 275 mensen te registeren. Toen moest niemand buiten blijven.”

In oktober steeg het aantal asielzoekers tot 2.929, een stijging die vrij typisch is na de zomer, maar het is onduidelijk of ze zich doorzet in november. Tegelijkertijd zijn er problemen in de opvang door dossierachterstand bij de asieldiensten, waarover we deze zomer al berichtten. Toen had DVZ 11.000 achterstallige dossiers, intussen zijn het er volgens de woordvoerder 12.000.

Bij het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en Staatlozen, dat oordeelt over de dossiers van asielzoekers, ging het in oktober om een achterstand van 5.707 dossiers, een stijging van 56% sinds augustus. Volgens beide diensten is er echter beterschap in zicht, onder meer door extra personeel.