Direct naar artikelinhoud
Hongkong

► Gespannen bezetting van universiteit in Hongkong: honderden studenten verlaten campus

Betogers proberen via de riolering te ontsnappen aan de politie.Beeld REUTERS

De leider van Hongkong, Carrie Lam, zegt te hopen op een vreedzame oplossing van het conflict tussen de betogers en de politie bij de Polytechnische Universiteit van Hongkong. Honderden jongeren hebben de campus ondertussen verlaten, aldus Lam. Een harde kern blijft de bezetting volhouden.

Bekijk nu: Demonstranten Hongkong clashen met politie

Video wordt geladen...

Lam verweet de demonstranten dat het geweld de overhand had genomen ten opzichte van de eisen voor meer democratie en dat de betogers de vijand van het volk zijn geworden. Ze sprak nadat de nieuw benoemde politiecommissaris Chris Tang de bevolking om steun had gevraagd om een einde te maken aan de nu al meer dan vijf maanden durende onrusten in Hongkong. Volgens hem is de politie niet in zijn eentje in staat om de protesten een halt toe te roepen.

Wat is er aan de hand? 

De campus van de Polytechnische Universiteit in Hongkong is sinds zondag gebruikt als uitvalsbasis voor de demonstranten die protesteren tegen de toenemende invloed van China in de stad. Gisteren wist de politie de campus te omsingelen, wat leidde tot een gespannen situatie. Na de onophoudelijke gevechten met de politie zijn de jongeren uitgeput. Ook hulpverleners zijn niet veilig voor de oproerpolitie.

Op de Polytechnische Universiteit zijn nog steeds zo’n 100 demonstranten omsingeld door de politie. De politie belegert de universiteitsgebouw al sinds zondag. Zo’n 600 studenten hebben maandag de campus verlaten, van wie er ongeveer 200 jonger dan 18 jaar zijn. Zij zijn volgens Lam vooralsnog op vrije voeten, maar zouden in een later stadium alsnog kunnen worden aangeklaagd. De andere 400 zijn gearresteerd, zo meldt persbureau AP.

► Gespannen bezetting van universiteit in Hongkong: honderden studenten verlaten campus
Beeld REUTERS

 De politie heeft twee prominente personen toegang tot de campus verstrekt om te onderhandelen met de achtergebleven demonstranten, maar zij weigerden tot dusverre om vrijwillig te vertrekken.

“We zijn zeer bezorgd over de gevaarlijke situatie op de campus”, zei Lam. Een vreedzame oplossing kan er volgens haar alleen komen met de volledige medewerking van alle demonstranten, inclusief de relschoppers. “Zij moeten stoppen met het geweld, hun wapens inleveren, vreedzaam naar buiten komen en de instructies van de politie opvolgen.”

Wegens de onrusten blijven de scholen ook dinsdag nog dicht in Hongkong.

Carrie Lam tijdens een persconferentieBeeld AFP