Direct naar artikelinhoud
Klimaat

► ‘40 procent haakt juist af door het ‘gedram’ van Anuna en Greta’: 3 conclusies uit Humo’s grote ecologie-enquête

Anuna De Wever en Kyra Gantois op een van de klimaatprotesten begin dit jaar.Beeld Tim Dirven

De Vlaming ligt minder wakker van milieu en klimaat. Dat blijkt uit de jaarlijkse HUMO’s Grote Ecologie-Enquête. De Vlaming wil wel dat er iets gebeurt, maar het mag niet te veel kosten. 

Net als vorig jaar heeft HUMO ook nu weer 1.000 Vlamingen laten bevragen onderzoeksbureau iVox over het klimaat. Drie kwart van de vragen waren identiek, waardoor het volgens het weekblad mogelijk is om de resultaten te vergelijken.

Bekijk nu: 3 conclusies uit Humo’s grote ecologie-enquête

Video wordt geladen...

Vorig jaar maakte 80 procent zich zorgen over de opwarming van de aarde terwijl dat vandaag gedaald is naar 74 procent. De hitte van afgelopen zomer (49 procent) en het nieuws over milieurampen zoals bosbranden en orkanen (61 procent) wakkerden de bezorgdheid van de Vlaming om het klimaat aan. Maar waar vorig jaar 28 procent het milieu beschouwde als een ondergeschikt luxeprobleem, is dat nu 41 procent.

Bart Vanegeren, hoofdredacteur HUMO: “Scholieren op de barricaden, oerwouden in de fik en Venetië onder water: de klimaatkwestie is dit jaar bijna even hot als onze planeet. En toch blijkt uit HUMO’s Grote Ecologie-Enquête dat, in vergelijking met vorig jaar, net iets mínder Vlamingen wakker liggen van milieu en klimaat.”

Hoewel de bezorgdheid daalt, moet er volgens de Vlaming wel iets gebeuren - al mag dit niet ten koste gaan van het eigen comfort of de portemonnee. Hoewel 74 procent het schandalig vindt dat een treinticket naar Parijs duurder is dan een vliegtuigticket naar Barcelona, zijn slechts vier op de tien Vlamingen bereid om meer voor een vliegtuigticket te betalen. De meerderheid (61 procent) laat er de vliegvakanties ook niet voor en 20 procent schaamt zich wanneer ze spotgoedkoop het vliegtuig nemen.

De acties van Greta Thunberg en Anuna De Wever inspireerden een deel van de bevolking: de helft van de Vlamingen (53 procent) staat achter de zaak van de spijbelaars, omdat ze het klimaatprobleem bekendmaakten bij het brede publiek. Twee Vlamingen op de tien (22 procent) staan door de marsen milieubewuster in het leven. 18 procent van de respondenten voelt zich door de scholieren geïnspireerd om meer te doen voor het klimaat, maar dubbel zoveel Vlamingen stelt dat ze door de klimaatspijbelaars net áfgehaakt zijn (42 procent). Meer dan de helft van de Vlamingen vindt dat Anuna en Greta overdrijven. “Greta Thunberg, Anuna De Wever en hun medespijbelaars zorgden voor polarisering: hun acties inspireerden een deel van de bevolking, maar deden meer burgers volledig afhaken”, zegt Vanegeren. (BST)

La Vagabonde, het zeilschip met klimaatactiviste Greta ThunbergBeeld REUTERS