Direct naar artikelinhoud
Assange

Zweeds parket vervolgt Julian Assange niet langer voor verkrachting

Julian Assange in 2017.Beeld REUTERS

De Zweedse openbaar aanklager heeft het vooronderzoek naar mogelijke verkrachting door klokkenluider Julian Assange gestaakt. De oprichter van WikiLeaks werd door twee vrouwen in Zweden beschuldigd van seksueel wangedrag, aanranding en verkrachting op twee momenten in 2010.

en

De oprichter van het klokkenluidersplatform zit momenteel in hechtenis in Groot-Brittannië. Er liep een Europees aanhoudingsbevel tegen hem wegens verkrachting in Zweden. Hij vreesde uitlevering, eerst naar Scandinavië en aansluitend naar de Verenigde Staten. Deze optie is nu uitgesloten.

Een mogelijke rechtstreekse uitlevering aan de VS is echter nog niet van tafel, want de Amerikaanse justitie heeft een uitleveringsverzoek uitgeschreven, dat voor de Britten ontvankelijk is. De debatten over het verzoek beginnen op 25 februari 2020.

Verjaring

Assange werd er in Zweden van beschuldigd dat hij in augustus 2010 een vrouw had verkracht. Hij heeft dat altijd ontkend. Andere beschuldigingen zijn ondertussen verjaard.

Het Zweedse onderzoek werd in 2017 een eerste keer stopgezet omdat het gerecht er niet in slaagde de verwijten afdoend te onderzoeken. Of Assange al dan niet schuldig was, kon toen niet worden aangetoond.

In mei 2019 heropende het Zweedse parket het onderzoek en vorderde het een aanhoudingsbevel, wat de bevoegde rechtbank in Uppsala in juni afwees. Het parket ging niet in beroep tegen de afwijzing.

De oprichter van Wikileaks verschanste zich jarenlang in de ambassade van Ecuador in Londen om aan een uitlevering aan Zweden te ontkomen. Washington wil Assange voor de rechtbank brengen omdat hij klokkenluider Chelsea Manning geholpen zou hebben geheim materiaal over het Amerikaanse militair optreden in Irak en in Afghanistan openbaar te maken. Bij een veroordeling voor alle achttien punten van de aanklacht riskeert hij 175 jaar cel.