Advocate van Syrisch gezin: “Francken maakt geen enkele kans in Cassatie”

© Bart Dewaele

Het cassatieberoep dat staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) instelt in de zaak van de humanitaire visa voor een Syrisch gezin met twee kinderen, “maakt geen enkele kans”. Dat zegt Mieke Van den Broeck, de advocate van de familie, vrijdag. “Ik heb het arrest grondig bestudeerd en ik zie geen fouten. Ik ben geen cassatieadvocaat, maar dat is mijn mening en ik ben daarin zelfverzekerd.”

“Waar Cassatie zich nu over moet buigen, is of een uitvoerbaar vonnis mag worden uitgevoerd en of daar een dwangsom aan mag worden gehangen. Als het antwoord daarop nee is, dan vraag ik mij af wat wij hier nog zitten te doen”, zegt ze.

Het feit dat Francken naar het Hof van Cassatie stapt, verandert niets aan het plan om pas maandag een gerechtsdeurwaarder naar zijn kabinet te sturen. “Elke dag die verstrijkt, loopt de rekening op”, zegt Van den Broeck. “Bovendien is het zeer duur om een deurwaarder in te schakelen. De kosten zijn natuurlijk voor Francken, maar daar willen we dus niet in overdrijven.”

Dat de regering bekijkt of ze de dwangsom van 4.000 euro per dag op een geblokkeerde rekening kan storten tot na de uitspraak van het Hof van Cassatie, kan op weinig begrip van Van den Broeck rekenen. “Dat is juridisch niet mogelijk. Het doel van een dwangsom is om dwang uit te oefenen. Het gaat hier om belastinggeld, dus bij Francken zal die druk nu al niet hoog zijn, maar als het geld op een geblokkeerde rekening gestort mag worden, is er helemaal geen druk meer.”

Ook voor de campagne die N-VA donderdag op de sociale media starttetegen de “wereldvreemde rechters”, is de advocate scherp. “Die campagne is platvloers en zeer gevaarlijk voor de democratie”, zegt ze. “Er is wel vaker kritiek rond schending van de scheiding der machten, maar hier loopt men er gewoon mee te koop. Daar krijg ik echt schrik van.”

Pleiten voor “serene Justitie”

De Raad voor Vreemdelingenbetwistingen besliste eind oktober dat de Belgische staat een Syrisch gezin met twee minderjarige kinderen uit Aleppo visa of doorgangsvergunningen moest geven. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) ging daar niet mee akkoord en stapte naar de rechtbank. Woensdag besliste het Brusselse hof van beroep echter dat de visa toch uitgereikt moeten worden.

Francken liet het daar niet bij en besliste donderdag om cassatieberoep aan te tekenen. Het was ook meteen het startschot voor zijn partij om een grootschalige campagne op sociale media te starten. Daarin stelt N-VA dat ons land niet alle asielzoekers van de wereld kan opvangen en dat rechters de wet strikt moeten toepassen, en niet onze grenzen openzetten. “Geen dwangsommen en geen wereldvreemde rechters. Geen Belgische papieren voor elke asielzoeker in de wereld”, klinkt het.

Vrijdag pleit de RvV op zijn website voor “een serene Justitie”. “Alle magistraten bieden elke dag naar beste vermogen oplossingen voor concrete geschillen. Ze passen internationale verdragen, Europese regelgeving, nationale wetten of algemene beginselen toe op een individueel geval. Bij de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen behandelen we zaken die onlosmakelijk verbonden zijn met de mondiale migratiebewegingen die een grote uitdaging vormen voor onze hedendaagse samenleving. Wij zijn ons daar wel degelijk ten volle van bewust”, luidt het nog.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen