© Bart Van den Langenbergh

Vrijwillige breiklasjes overweldigend succes op vrije basisschool De Omnibus, ook jongens zijn enthousiast

Breien saaie kost? Vergeet het maar. In de vrije basisschool De Omnibus in Tielen (Kasterlee) zijn de vrijwillige breiklasjes een overweldigend succes. 105 leerlingen van het derde tot en met het zesde leerjaar nemen onder begeleiding van vrijwilligers van Femma de breinaalden vast. “Het is heel plezant om te doen”, zegt Wout Loots uit het derde leerjaar.

Bart Van den Langenbergh

Het moeten niet altijd de meest spectaculaire activiteiten zijn om kinderen van 8 tot 12 jaar bezig te houden. In vrije basisschool De Omnibus in Tielen staan twee middagen per week in het teken van breien. En deze vrijwillige breiklasjes zijn een bijzonder groot succes. Niet minder dan 105 leerlingen van het derde tot en met het zesde leerjaar schreven zich in om een keer per week een dik half uur breinaalden en bollen wol vast te nemen.

Vrijwilligers van de vrouwenvereniging Femma leren de meisjes en jongens de eerste kneepjes van het vak. “We komen zelf elke woensdagavond samen in een breiclubje”, zegt Katrien Franken van Femma Tielen. “Daar groeide het idee om het breien te introduceren op de plaatselijke school. We hebben zelf de vraag gesteld aan de directie om de klasjes te mogen organiseren. In tegenstelling tot vroeger zit breien niet meer in het lessenpakket. We merken wel dat het op zich terug hip is.”

© Bart Van den Langenbergh

Aanvankelijk was het de bedoeling om alle kinderen een half uur op een middag te leren breien. Maar door de grote vraag is de groep van 105 kinderen opgesplitst. Dinsdagmiddag leren twee groepen uit het derde en vijfde leerjaar breien. Donderdagmiddag zijn de jongeren uit het vierde en zesde leerjaar aan de beurt. “We geven zeven weken lang breiles, tot aan de kerstvakantie. De kinderen kijken daar elke keer heel hard naar uit. Het is ook eens wat anders dan voor de Playstation zitten”, legt Katrien Franken uit.

“We leren de kinderen eerst de gemakkelijke rechte steken te breien. We maken samen met hen knuffeltjes, bedsokken of een hoesje voor een iPad. Als ze hun breiwerkjes klaar hebben, mogen ze dat ook zelf mee naar huis nemen. Ze zijn er al redelijk snel mee weg, al is de ene al wat beter dan de andere. En er zijn ook heel wat jongens die vlotjes mee breien.”

© Bart Van den Langenbergh

De 8-jarige Warre Schoolmeesters, Louis Meeus en Wout Loots uit het derde leerjaar zitten dinsdagmiddag broederlijk naast elkaar te breien. “Natuurlijk willen jongens ook leren breien”, zegt Wout. “Het is heel plezant om te doen.” Ook Mathijs Van Loon en Sepp Cools uit het vijfde leerjaar hebben de smaak te pakken. “We zijn knuffels aan het maken”, zeggen ze. Lotte Janssens uit het derde leerjaar is geconcentreerd aan het werk. “Ik ben bedsokken aan het maken en heb al zeven lagen klaar”, verklapt ze.

De Omnibus is niet de eerste Kempense school die met breiklasjes is gestart. Ook in de vrije basisschool Sint-Hubertus in Geel-Ten Aard namen begin dit jaar vijftig leerlingen vrijwillig deel aan breilessen.

© Bart Van den Langenbergh

© Bart Van den Langenbergh