Gebruikt Jeroen Meus echt te veel boter en zout in ‘Dagelijkse Kost’?
Jeroen Meus (41), gekend om zijn bourgondische porties boter en zout, vierde gisterenavond de 2.000ste aflevering van ‘Dagelijkse Kost’. Naar aanleiding van die verjaardag zocht Charlotte De Backer van de universiteit Antwerpen in ‘De wereld vandaag’ uit of de bekendste tv-kok van Vlaanderen daadwerkelijk ongezonder kookt dan andere chefs.
Dat Jeroen Meus er zijn hand niet voor omdraait een stevige klont boter in de pan te mikken en flink wat zout te gebruiken in de gerechten in ‘Dagelijkse Kost’ is niet nieuw. Al jaar en dag is zijn bourgondische kookstijl voer voor discussie, maar volgens Charlotte De Backer, die aan de universiteit van Antwerpen onderzoekt hoe media ons eetpatroon beïnvloeden, blijkt dat goed mee te vallen.
“Die urban legend is gebaseerd op een studie die een van onze masterstudenten ooit maakte”, vertelde ze in ‘De wereld vandaag’. “Meus gebruikt boter en zout, maar dat doet elke chef die lekker eten wil klaarmaken. Wanneer we verschillende kookprogramma’s met elkaar vergelijken, zien we dat eigenlijk veel recepten slecht scoren op vlak van gezondheid. Wat betreft de richtlijnen van de Hoge Gezondheidsraad, scoren bijvoorbeeld de gerechten van Pascale Naessens ook niet goed. Al zegt ze zelf die richtlijnen niet te volgen omdat ze haar eigen visie op gezonde voeding heeft”, aldus De Backer.
Waarom zijn boter en zout slecht?
Meus mag dan niet meer boter en zout gebruiken dan anders chefs, dat wil niet zeggen, zoals De Backer ook al aangeeft, dat zijn royale porties daarom gezond zijn. Boter valt in de categorie verzadigde vetten en volgens voedingsepidemioloog Patrick Mullie zijn die altijd slecht nieuws: “Laat je niet misleiden door studies of goeroes die het tegendeel claimen: alle verzadigde vetten, ook palm- en kokosolie, zijn ongezond doordat ze zorgen dat de cholesterol in het bloed blijft hangen”, vertelde hij ons eerder.
Ook zout eten we met z’n allen nog steeds te veel. De gemiddelde zoutconsumptie in België bedraagt 9,5 gram per dag. De Hoge Gezondheidsraad beveelt aan de zoutinname te beperken tot minder dan 5 gram per dag. Een teveel eraan wordt immers onder andere gelinkt aan diabetes, hartziekten, een te hoge bloeddruk en ook overgewicht. Zoals met alles geldt in beide gevallen dat je gerust nog boter en zout kunt nuttigen, maar wel met mate.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
Zo vind je een betrouwbare plaatser voor zonnepanelen: “Aannemers ouder dan tien jaar zijn zeldzaam”
-
PREMIUM
Bultje op je buik? Misschien is het een navelbreuk: “Veel mensen voelen het niet eens”
Ongeveer vijf procent van de mensen krijgt ooit met een navelbreuk te maken, maar vaak hebben ze dat zelf niet eens door. Kun je het dan niet erger maken als je er geen last van hebt? Hoe krijg je een navelbreuk in de eerste plaats en geraak je er weer vanaf? Specialist Filip Muysoms beantwoordt zes vragen: “De navel blijft heel ons leven een zwakke plek in de buikwand.” -
2
“Ze hebben dubbel zoveel kans op een melanoom”: studie koppelt blootstelling PFAS aan hogere kans op kanker bij vrouwen
Vrouwen die zijn blootgesteld aan bepaalde soorten PFAS lijken een verhoogde kans te hebben op eierstokkanker en andere soorten kanker, waaronder een verdubbeling van de kans op een melanoom. Dat blijkt uit nieuw Amerikaans onderzoek naar de niet-afbreekbare chemische stoffen. -
-
PREMIUM
10.000 stappen per dag? Nergens voor nodig zegt wetenschapper, maar hoeveel dan wel?
-
HLN Shop
“Gebruik er verschillende door elkaar”: podoloog geeft raad bij het kiezen van jouw perfecte wandelschoenen
Bij velen onder ons kriebelt het al om deugddoende tochten te maken in het groen. Ben je nog geen volleerd wandelfanaat, maar wil je graag de draad oppikken? Trek dan een instapmodel wandelschoenen aan je voeten. HLN Shop gaat na met welk schoeisel je als beginnend wandelaar - figuurlijk dan - over rozen loopt. -
PREMIUM
“Mama heeft een wijntje verdiend”: klinkt onschuldig maar dat is het niet. Therapeute wijst op de gevaren
Een fles wijn in je eentje opdrinken ‘s avonds, terwijl de kleine in zijn bedje ligt: steeds meer moeders lijken dit te verheerlijken op sociale media. Ze drinken wijn om het ouderschap zogezegd dragelijk te maken. De ‘mommy wine culture’ is ook verslavingstherapeute Anka Broothaers niet ontgaan. Ze wijst op verborgen triggers. “Moeders gaan vaak hard over hun grenzen. Dan is het vooral belangrijk om te kijken naar wat er binnen het gezin speelt.” -
PREMIUM
Michiel viel 40 kilo af zonder naar de fitness te gaan: “Dankzij 5 simpele aanpassingen die ik makkelijk kon volhouden”
-
PREMIUM
“Mondwater werkt kortstondig en maskeert alleen maar de echte problemen”: wat helpt (niet) tegen een slechte adem?
-
PREMIUM
Wat maakt je echt ‘een slimme mens’ en kan je je intelligentie trainen? Expert: “Ja, dit boost je IQ”
Vanaf 16 oktober doen 34 Bekende Vlamingen weer hun best om ‘de slimste mens ter wereld’ te zijn. Maar zijn ze écht slim als ze goed scoren op zo’n quiz? Een expert hoogbegaafdheid legt uit waaraan je intelligentie werkelijk herkent en of je jezelf slimmer kan maken. Al is intelligent zijn niet in elk opzicht een cadeau. “Mensen voelen het meteen als je minder begaafd bent.” -
Spaargids.be
Hoeveel geld mag er op jouw spaarrekening staan vooraleer de fiscus passeert?
Op een eerste schijf van 1.020 euro spaarrente per belastingplichtige betaal je geen roerende voorheffing. Wat betekent dat concreet? Hoe zit het dan met een gezamenlijke rekening? En wat doe je best met de rest van je centen? Spaargids.be biedt antwoorden. -
PREMIUM
“Met dit trucje achterhaal je of je goed tegen koffie kan of niet": experte scheidt 5 feiten van fabels over impact van koffie op ons lichaam
64 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerJean Emare
rolle de muylder
Kristin Van Wolvelaer
Gerda Rousseau
Marleen Willems