© vwh

Kerstsfeer in Londen: dit mag je niet missen

Sinds de Brexit krijgt de pond klappen en dat is goed nieuws voor wie de jacht op kerstcadeautjes opent in Londen. Luxegoederen zijn merkbaar goedkoper en daarnaast is het gewoon fijn kuieren in de metropool die vanaf november baadt in kerstsfeer. Nog beter: met de Eurostar sta je er vanuit Rijsel al na een dik uur. Tripje boeken? Houd dan zeker deze tien tips in je achterhoofd.

vwh

Wandel onder indrukwekkende kerstverlichting

De kerstversiering in Londen verrast keer op keer, maar is altijd even weelderig. De lichtinstallatie in Carnaby Street kwam dit jaar tot stand in samenwerking met het Victoria and Albert Museum en is een ode aan de tentoonstelling ‘You Say You Want A Revolution? Records and Rebels 1966-1970’, die focust op het swingende londen van de late jaren ‘60. Het resultaat? Lichtbakken met de woorden ‘peace’ en ‘love’ maken de straat met originele winkels extra rock-’n-roll. Tip: bezoek de V&A pop-upshop waar je kerstcadeautjes met de beeltenis van onder meer David Bowie en The Beatles kan kopen. Regent Street herken je aan de enorme engelen die boven je zweven. “Dit moet de mooiste kerstversiering zijn die ik ooit heb gezien”, aldus een taxichauffeur. “Het is magisch”. De bekendste winkelstraat van de stad Oxford Street valt dan weer op door de vele verlichte kerstballen tussen de shops. Kijk ook af en toe opzij, want als je New Bond Street zomaar passeert mis je misschien de pauwenveren die van kristal lijken.

© vwh

© vwh

Bezoek de kerstwinkels bij uitstek

Of je nu kerstversiering zoekt, typische lekkernijen - candy canes à volonté! - of gewoon wil rondlopen tussen fonkelende lichtjes, dan hoef je niet te twijfelen om Fortnum & Mason vlakbij Picadilly Circus binnen te wandelen. Je herkent de winkel dit jaar aan de etalages met handgeschreven brieven aan de Kerstman. Ga zeker eens rondneuzen in de ‘Christmas Shop’ op de derde verdieping, waar je unieke ornamenten vindt en er een service beschikbaar is waar je cadeautjes op een originele manier kan laten inpakken. Nog zo’n winkel waar een gezellige sfeer heerst in aanloop naar de feestdagen is John Lewis, het warenhuis in Oxford Street dat elk jaar een reclamefilmpje lanceert die een gevoelige snaar raakt. Anno 2016 is Buster the Boxer, de hond die graag op een trampoline springt, de ster van hun spotje. Als je dan toch aan het shoppen bent, spring eens binnen in Hamley’s in Regent Street. De winkel heeft naast een uitnodigende etalage vijf verdiepingen vol speelgoed. Voor een traditioneel en luxueuze cadeautjesjacht ben je ook bij Harrods aan het juiste adres.

© vwh

© vwh

Feestelijke afternoon tea

Het vijfsterrenhotel The Dorchester is een icoon aan de rand van Hyde Park en je kan een glimp van de traditionele luxe opvangen zonder een kamer te boeken. Reserveer voor een festive afternoon tea (65 pond per persoon) in de majestueuze The Promenade Bar en geniet naast een glas champagne van keurig gesneden sandwiches, scones, thee en toetjes in kerstsfeer. Nog iets nodig? De gentlemen staan klaar om je op je wenken te bedienen. Jij hoeft enkel te relaxen in de comfortabele zetels - die kussens! - terwijl er live pianomuziek weerklinkt. Kan je de hoeveelheid lekkers niet aan, dan mag je ze meenemen in een stijlvol doosje. Niet te missen dit jaar: de replica van het hotel. Bekijk ook de achterkant van dit pronkstuk, langs hier kan je binnenkijken in de kamers die versierd zijn met poppetjes.

© The Dochester / vwh

Ga voor feestelijke make-up

Goed nieuws voor dames die zich met de eindejaarsperiode feestelijk willen opmaken: in de Britse hoofdstad vind je wel een en ander om je look tot in de puntjes af te werken. Ga op zoek naar een klassieke rode lippenstift, of mag het iets meer zijn zoals deze paarse Vice-lippenstift van Urban Decay? De visagisten geven je hier graag tips om een feestlook naar wens te bekomen. Vier je Kerstmis of Nieuwjaar in Londen, dan kan je je hier voor om en bij de 30 pond (35,30 euro) laten opmaken. Nog een aanrader: bij het Britse parfumhuis Penhaligon’s, sinds 1870, vind je complexe feestelijke geuren in een flacon met een hertje op de dop.

Winter Wonderland

Sfeervoller dan op Winter Wonderland in Hyde Park wordt het in Londen haast niet. Tijdens dit evenement, dat van start ging op 18 november, komen alle heerlijke kerstclichés samen. Je vind er een gezellige kerstmarkt waar je souvenirs kan kopen, indrukwekkende lichtinstallaties, kraampjes met klassiekers zoals peperkoeken mannetjes, een kermis met winterse attracties, roterende bars en houten barakken waar lustig glühwein wordt gedronken. Helemaal op het einde ontdek je een feeërieke schaatsbaan tussen de bomen. Onder het prieeltje in het midden van de ijspiste, speelt iemand live muziek. Leuk om te doen met je kinderen en bovendien rolstoelvriendelijk. Het enige nadeel aan dit wonderland, is dat het er tijdens het weekend behoorlijk druk kan worden. Ga, indien mogelijk, op een weekdag en voorzie voldoende tijd om alles rustig te bekijken. Om 22 uur sluiten de deuren.

Kuieren in Covent Garden

Ook in de wijk Covent Garden, meer bepaald op en in de buurt van de overdekte Apple Market, worden kosten noch moeite gespaard om een kerstsfeer te creëren. Deze keer maken enorme zilverkleurige kerstballen de trekpleister nog een tikje gezelliger. Kuier door de smalle straatjes langs etalages van luxemerken zoals Chanel, Dior en Britse shops en sluit af met een portie traditionelefish and chipsin een van de pubs op de benedenverdieping. Leuke tip voor de (grote) kinderen. Aan de rand van de overdekte markt staat een heus bouwwerk uit Lego dat helemaal past bij de kerstsfeer.

© vwh

Spot de kerstboom aan St. James

Als je door Londen loopt, komt je al eens een puik versierde kerstboom tegen, maar die voor het St. James Hotel op Waterloo Place is zo mooi dat je er haast niet kan voorbij wandelen zonder een foto te maken. Op vijf minuten wandelen kom je aan Trafalgar Square, waar nog een grotere boom staat. “Sinds 1947 krijgt Londen een kerstboom uit Noorwegen als bedanking voor de hulp tijdens de Tweede Wereldoorlog. De lichtjes worden elk jaar plechtig aangestoken tijdens het eerste weekend van december”, weet een taxichauffeur.

© vwh

Proef de feestdagen in Kingley Court

In een zijstraat van Carnaby Street vind je het goed verborgen Kingley Court, een knus pleintje dat tijdens de winter is overdekt. Hier kan je verschillende eettenten uitproberen, zo is er een Japans restaurant en een zaak dat creatieve gerechten aanbiedt met kebab. Voor een stevige maaltijd en cocktail, al dan niet van het kerstmenu, moet je bij Dirty Bones zijn. Denk niet te klassiek - hier zijn kroketjes en hamburgers met macaroni ertussen succesnummers. Of wat denk je van een wafel met gekaramelliseerde banaan en een bolletje artisanaal ijs met pinda’s? Eén ding is zeker: je gaat niet met honger buiten. Aan de overkant van het plein ligt een goed verborgen bar Cahoots. Als de portier met de ‘captain’ belt, ga je naar beneden en kom je in een oud metrostation terecht dat nu dienst doet als vintage bar.

© vwh

Scoor een kerstoutfit

Zelfs wie niet zoekt, die vindt een geschikte outfit voor de feestdagen. In ketens die je niet in de Belgische winkelstraten ziet - denk aan Topshop, Miss Selfridge - hangt het vol feestelijke jurkjes en pakken. Van geplet fluweel tot glitters in overvloed: de collecties zijn hip helemaal kerst. Irregular Choice is dan weer een fijn adresje voor schoenen die je nergens anders vindt.

© vwh

Waag je aan traditionele plum pudding

Plum pudding is hét Britse dessert tijdens de kerstdagen en je koopt het zowel in de warenhuizen met een markthal als bij lokale bakkers. De bijna zwarte pudding met rozijntjes heeft een rijke fruitsmaak. Niet voor iedereen, wel hapje dat al decennialang gewaardeerd wordt bij een kopje thee of koffie. Nog gespot om je kerstdessert te pimpen: kruiden voor in je glühwein en koekjes in een authentieke muziekdoos. Een trip naar Londen cadeau doen met kerst? Kies een bon op de website van Eurostar, bepaal de waarde tussen 10 en 250 euro, vul een persoonlijke boodschap in en stuur de verrassing naar de ontvanger..

© vwh

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Reizen