Videospeler inladen...

Minder nieuwe hiv-besmettingen maar wel bij een meer diverse groep

In 2018 is het aantal nieuwe hiv-besmettingen met 2 procent gedaald in vergelijking met het jaar ervoor. Dat zegt Sciensano, het Belgisch instituut voor gezondheid. In 2018 waren er 882 mensen die te horen kregen dat ze het hiv-virus opgelopen hadden. Dat zijn er gemiddeld 2,4 per dag. Het aantal nieuwe besmettingen daalt onder Belgische homo’s, maar die daling wordt voor een stuk tenietgedaan door besmettingen van mensen uit Latijns-Amerika en Azië. 

Wie met het hiv-virus besmet raakt, kan de ziekte aids krijgen. Het aantal nieuwe hiv-diagnoses daalde in 2018 voor het 5e jaar op rij. Een verklaring voor die vermindering is PrEP. Pre-Exposure Profylaxis of kortweg PrEP, is een preventieve behandeling van mensen die geen hiv hebben, maar die een grote kans lopen op besmetting.

Maggie De Block (Open VLD) besliste in 2017 als minister van Volksgezondheid het preventief gebruik van hiv-remmers terug te betalen om het aantal nieuwe infecties te doen dalen. En dat heeft blijkbaar gewerkt. Tussen 1 juni 2017 en 31 december 2018 zijn 2.412 personen met zo’n PrEP-behandeling gestart. 

Meer diverse groep

De daling van het aantal nieuwe hiv-besmettingen is vooral te merken in de twee groepen die in het verleden erg vatbaar bleken voor besmetting. Dat zijn enerzijds mannen die seks hebben met mannen en anderzijds Afrikaanse heteromannen en -vrouwen uit landen ten zuiden van de Sahara.

"In beide groepen merken we dat het aantal nieuwe besmettingen verminderd is", zegt Boris Cruyssaert van Sensoa, het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid. “Maar voor een stuk wordt die vermindering tenietgedaan door besmettingen van andere mensen. Die evolutie is geleidelijk aan gegaan en gaat nog voort.”

Latijns-Amerikanen en Aziaten

“Vroeger zagen we dat 70 procent van de homo’s die met hiv besmet werden, Belg waren, nu is dat 50 procent. Het aantal nieuwe besmettingen onder Belgische homo’s is dus gezakt, maar we merken meer besmettingen onder mensen uit Latijns-Amerika en Azië. Daarbij valt vooral het toenemende aantal Brazilianen en Venezolanen op. Onder de nieuw besmette Europeanen, zien we vooral Fransen en Nederlanders", zegt Boris Cruyssaert.

"We hebben hier niet echt een verklaring voor", zegt Cruyssaert. “We vragen dus meer onderzoek. Als we de besmettingscijfers verder naar beneden willen krijgen, zullen we gericht campagne moeten kunnen voeren. In elk geval zullen we moeten werken met een combinatiepreventie.”

Zo’n combinatiepreventie bestaat uit verschillende facetten zoals het sensibiliseren rond condoomgebruik en PrEP, het aansporen tot snel testen na risico’s en mensen met hiv meteen behandelen bij een positieve diagnose, zodat het virus niet doorgegeven kan worden.  

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen