Het Amerikaanse bedrijf Heliogen, gesteund door Bill Gates, heeft een doorbraak bereikt in de toepassing van zonne-energie.
Volledig scherm
Het Amerikaanse bedrijf Heliogen, gesteund door Bill Gates, heeft een doorbraak bereikt in de toepassing van zonne-energie. © Heliogen

Onbekende start-up ontdekt ‘heilige graal’ in toepassing zonne-energie, met steun van Bill Gates

Heliogen, een geheimzinnige start-up die gesteund wordt door onder meer Bill Gates, heeft een doorbraak bereikt in de toepassing van zonne-energie. Via de nieuwe technologie zou voldoende hitte opgewekt kunnen worden om cement, staal of glas te maken. Zo zou zonne-energie écht fossiele brandstoffen kunnen vervangen. Dat meldt CNN. 

18 reacties

  • Bart De Keulenaere

    4 jaar geleden
    Wat de cementindustrie betreft : zij gebruiken nu vooral aardgas en afval als brandstof. Het aardgas kan vervangen worden., het afval zal dan toch ergens anders moeten verbrand worden....en ja, hun grondstoffen zijn carbonaten, die tijdens de thermische behandeling.....CO2 vrijstellen.Deze technologie toepassen zal dus wel de CO2 uitstoot verminderen, maar CO2 vrij : dat kan niet.
  • Ferdinand Engelbeen

    4 jaar geleden
    Het enige verschil met andere spiegelopwekking zoals Ivanpah in de woestijn van Californië is de bereikte temperatuur. Of dat praktische toepassingen zal krijgen valt te betwijfelen, gezien er enkel overdag zo'n temperaturen worden bereikt. Verder is het aantal vogels dat door dergelijk projecten tijdens de vlucht wordt geroosterd schrikbarend hoog - zelfs in de Californische woestijn, die niet zo droog en kaal is als bv. de Sahara.
  • Christophe Van Raepenbusch

    4 jaar geleden
    Nieuw? Het proces is al toegepast in het zonne laboratorium in de zuiden van Frankrijk! Daar heb ik dik 20 jaar geleden dat principe gezien. Het werd toen gebruikt voor onderzoek, waarbij in het brandpunt van een parabolische spiegel temperaturen tot 1200 graden en meer gehaald werden. Wel mooi project, maar niet 'nieuw'.
  • Donald Deblaere

    4 jaar geleden
    John Stahl, zouden bij deze die de huidige energie laten opwekken ook geen opportunisten zitten die ons geld aftroggelen? Gelukkig komen de internetkenners terug boven aarde om ons te waarschuwen voor de schadelijke gevolgen van het proper opwekken van energie. Alsof de stoommachines en benzineauto's ook direct perfect werkten..
  • Arthur Westerman

    4 jaar geleden
    @Yvan Lissens Het enige nieuwe aan deze opstelling is de toevoeging van AI om de spiegels te richten. Een tijdje terug was er zelfs nog discussie over vogels die door de spiegels uit de lucht 'geschoten' werden...