Direct naar artikelinhoud
Gerecht

Steve Bakelmans vraagt zelf om reconstructie van dood Julie Van Espen

Bakelmans weigerde zijn medewerking aan een eerdere reconstructie in juni.Beeld Photonews

De tweede poging tot reconstructie van de moord op studente Julie Van Espen (23) is volgens het parket vrij vlot verlopen. De reconstructie kwam er op vraag van dader Steve Bakelmans (39) zelf en nam zowat 3,5 uur in beslag. 

, en

Steve Bakelmans werd donderdag rond 13.20 uur door de federale politie naar de plaats van de feiten gebracht, onder de Burgemeester Gabriël Theunisbrug over het Albertkanaal aan het Sportpaleis in Merksem. De reconstructie zelf gebeurde achter zwarte schermen in aanwezigheid van de onderzoeksrechter, de speurders, de wetsdokter, de gerechtspsychiater, de mensen van het labo en het parket(-generaal). De advocaten van Bakelmans en de nabestaanden, alsook de vader van de vriend van Julie volgden de reconstructie op een scherm in een politievoertuig.

De reconstructie omvatte alles wat er zich op zaterdag 4 mei onder de brug en aan het Albertkanaal heeft afgespeeld. Het wegmaken van Julie’s spullen maakte er geen deel van uit. Rond 17.30 uur was de reconstructie afgelopen.

In juni had Bakelmans nog geweigerd om mee te werken aan een reconstructie. De politie had toen de volledige omgeving rond de Theunisbrug afgeschermd voor het grote publiek. Net toen de reconstructie moest beginnen, weigerde Bakelmans uit de politiecombi te komen, naar eigen zeggen omdat hij zich er fysiek en mentaal niet toe in staat voelde.

“Hij beseft hoe belangrijk dat is, ook voor de nabestaanden, en hij begreep hun teleurstelling toen die eerste reconstructie niet kon doorgaan”, zegt zijn advocaat Dimitri de Béco. “Van zodra hij het wél aankon, wilde hij het doen, omdat hij dat iedereen verschuldigd is. We hebben het aan de onderzoeksrechter gevraagd en die heeft ermee ingestemd.”

Perimeter

“De reconstructie heeft ongeveer 3,5 uur geduurd en is grondig en sereen verlopen. Alle partijen hebben de kans gekregen om vragen te stellen aan de verdachte, die de hele tijd heeft meegewerkt. Hij heeft getoond hoe de feiten verlopen zijn en heeft ook geantwoord op de vragen. Zijn versie van de feiten zal nu getoetst worden aan de objectieve vaststellingen in het dossier”, zegt parketwoordvoerster Caroline Vanderstokker.

Bakelmans heeft tijdens de reconstructie zijn best gedaan, zegt de Béco. “De confrontatie met zijn eigen daden was zwaar, maar hij heeft het toch zo goed mogelijk willen doen.”

Deze reconstructie vormt volgens het parket het sluitstuk van het onderzoek naar de feiten zelf. Het moraliteitsonderzoek is ver gevorderd. Wanneer het tot een proces zou kunnen komen, is nog niet duidelijk. 

De verdwijning en moord op Julie Van Espen overheerste begin mei wekenlang de media. De 23-jarige studente was op zaterdag 4 mei thuis in Schilde met de fiets vertrokken om op het Antwerpse Zuid af te spreken met vriendinnen. Daar kwam ze echter nooit aan. Twee dagen later werd haar lichaam gevonden in het kanaal.

Steve Bakelmans bekende vrij snel de moord. Hij was eerder al veroordeeld voor verkrachting, en was op vrije voeten in afwachting van een tweede verkrachtingszaak die in beroep behandeld zou worden. Onlangs werd hij daarvoor veroordeeld tot 5 jaar cel.