Direct naar artikelinhoud
Luchtvaart

Rechtbank in Spanje legt bom onder omstreden regel van Ryanair voor handbagage

Een incheckbalie van Ryanair op de luchthaven van Madrid. De Ierse prijsvechter zegt zijn strenge bagageregels te zullen handhaven, ondanks het vonnis van de Spaanse rechter.Beeld EPA

Een Spaanse rechter heeft een streep gehaald door de strenge bagageregels bij Ryanair. De Ierse prijsvechter mag Spaanse reizigers niet langer straffen met een toeslag als ze meer dan één stuk handbagage willen meenemen. Ryanair zegt de strenge bagageregels te zullen handhaven – vonnis of niet.

De rechter deed uitspraak in een zaak die was aangespannen door een Spaanse vrouw. Die meldde zich voor een vlucht van Madrid naar Brussel bij de check-in met tien kilogram aan handbagage. Ryanair vond dat te veel en eiste dat ze extra zou betalen.

De Spaanse rechter oordeelde dat de gedupeerde klant haar handbagage makkelijk kwijt had gekund onder de stoel van de passagier voor haar, een praktijk die gangbaar is bij vrijwel alle andere luchtvaartmaatschappijen. Een claim voor smartengeld werd afgewezen. De vrouw zou niet geleden hebben onder de weigering van Ryanair om meer handbagage toe te laten.

De luchtvaartmaatschappij voerde de beperking op handbagage vorig jaar in november in. Niet alleen mogen passagiers nog maar één tas of koffer meenemen, ook het gewicht van het resterende item is op 10 kilo begrensd. Ook moeten de afmetingen zodanig zijn dat het allemaal onder de vliegtuigstoel past.

Ryanair wil met de maatregel het oponthoud tegengaan dat ontstaat als meer reizigers willen instappen met rolkoffers, grote rugzakken of forse tassen dan er ruimte voor is in de bagagevakken. De dienstregeling van de Ieren is erop gericht om een vliegtuig 25 minuten na landen weer te laten opstijgen met nieuwe passagiers. Dat lukt niet als veel koffers alsnog in het bagageruim moeten worden geplaatst omdat die niet meer in de cabine passen. In de Boeings 737-800 van Ryanair staan 189 stoelen en is plek voor 90 rolkoffers.

Omstreden regels

Ryanair heeft laten weten dat het bedrijf zijn bagagebeleid niet zal aanpassen. De Ieren zeggen in een verklaring dat de rechter een uitspraak van het Europese Hof van Justitie verkeerd interpreteert en dat hij ten onrechte de commerciële vrijheid van de luchtvaartmaatschappij beperkt om de omvang van handbagage te bepalen.

Tegen het vonnis is geen beroep mogelijk. De Ieren willen niet zeggen of ze de uitspraak gewoon gaan negeren of dat ze de zaak gaan aanvechten bij de Europese rechter. Mogelijk wordt het bedrijf daartoe wel gedwongen als meer passagiers de toeslag gaan aanvechten. Ryanair kreeg eerder al te maken met de Italiaanse mededingingsautoriteit die oordeelde dat de internationaal vastgestelde standaardrolkoffer zonder extra kosten de cabine in mag.

Ryanair stelt dat het niets verdient aan de maatregel, maar marktkenners trekken dat in twijfel. De onderneming staat bekend als de kampioen van de ‘bijkomstige inkomsten’. Ryanair haalt bijna 30 procent van zijn omzet uit toeslagen en kosten die het passagiers in rekening brengt voor extra diensten.

Het is ook de luchtvaartmaatschappij met de meest uitvoerige regels voor handbagage, die onder meer beschrijven of en hoe bruidsjurken, opblaasbare reddingsvesten, urnen en lawinereddingspakketten mogen worden vervoerd.