Direct naar artikelinhoud
Defensie

F-35 valt mogelijk (nog) duurder uit voor België: Nederlandse factuur loopt zienderogen op

F-35 valt mogelijk (nog) duurder uit voor België: Nederlandse factuur loopt zienderogen op
Beeld REUTERS

De gestegen dollarkoers zorgt ervoor dat Nederland 158 miljoen euro meer moet betalen voor zijn F-35-vloot. Ook in ons land waarschuwt het Rekenhof dat de rekening afhankelijk is van de wisselkoers van de dollar tegenover de euro.

Sp.a vraagt daarom dat het Belgisch leger zich alsnog indekt tegen een stijgende dollarkoers de komende jaren. “Hopelijk herhaalt het Nederlands scenario zich niet in ons land”, zegt parlementslid Melissa Depraetere. “We krijgen bijna dagelijks berichten binnen over de erbarmelijke staat van het leger. Dit is niet het moment voor financiële onvoorzichtigheid.”

Depraetere zal bij minister van Defensie Didier Reynders (MR) aandringen om een ‘budgettair hek’ te bouwen rond de aankoop. De Belgische luchtmacht vliegt vanaf 2025 met de F-35 van Lockheed Martin. De regering-Michel ondertekende in oktober vorig jaar een aankoopcontract, nadat het toestel met ruime voorsprong uit een aanbesteding was gekomen. Ons land zal 3,8 miljard euro betalen voor 34 nieuwe gevechtsvliegtuigen. Die moeten de stilaan verouderde F-16's vervangen.

Buffer 

Het Belgisch leger erkent dat de wisselkoers van de dollar tegenover de euro een risico vormt, zoals het Rekenhof al heeft aangegeven. Aangezien het over een aankoop gaat die in schijven wordt betaald, over een periode van twaalf jaar, kan de wisselkoers een impact hebben op de totaalprijs. Hoe hoger de dollar klimt, hoe duurder de F-35 wordt. Om wisselkoersschommelingen op te vangen is een financiële buffer voorzien van 191 miljoen euro (5 procent van de aankoopprijs). 

“Je mag niet vergeten dat de wisselkoers twee richtingen uit kan”, reageert kolonel Harold Van Pee, het hoofd van het speciale F-35-aankoopteam van het Belgisch leger. “In tegenstelling tot Nederland is België ingestapt op een moment dat de dollar historisch (zeer) hoog stond. Statistisch gezien - voor wat het waard is - heeft België over de volgende twaalf jaar van betalingen meer kans dat de wisselkoers in ons voordeel speelt dan andersom.” De jaren 2021, 2022 en 2023 worden belangrijk: dan moet België jaarlijks 400 miljoen euro of meer afbetalen voor de F-35. Momenteel ligt dit rond 150 miljoen euro.