Francken: "Mij zul je nooit horen zeggen dat rechters niet weten waarmee ze bezig zijn"

"Ik wil geen rechters schofferen, maar voor de uitvoerende macht is het steeds moeilijker om met hen "common ground" te vinden." Dat zegt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) in een interview met De Standaard naar aanleiding van de visumrel.

"Rechterlijk activisme." Zo omschreef N-VA-voorzitter Bart De Wever gisteren de initiële beslissing van een rechter van de Raad voor Vreemdelingenbetwisting om een Syrische familie een humanitair visum toe te kennen. Samen met de mediacampagne onder de noemer #iksteuntheo waren zijn uitspraken goed voor een dag vol hoogspanning binnen de regering, tussen meerderheid en oppositie en tussen de politiek en de rechterlijke macht.

In een weekendinterview met De Standaard slaat Francken zelf een mildere toon aan. "Mij zul je nooit horen zeggen dat rechters niet weten waarmee ze bezig zijn", zegt hij. Belangrijke kanttekening: het interview is donderdagavond al afgenomen.

"Ik wil geen rechters schofferen, maar voor de uitvoerende macht is het steeds moeilijker om met hen common ground te vinden", zegt hij tegelijk. Daarbij verwijst hij naar twee arresten die volgens hem de asielcrisis van 2015 hebben veroorzaakt. "Een arrest maakte pushbacks onmogelijk. Iedereen die in een bootje stapt en asiel aanvraagt, mag meteen Europa binnen. Een tweede schorst de toepassing van het Dublinverdrag in Griekenland." Dat laatste verdrag bepaalt dat vluchtelingen die in de Europese Unie asiel willen aanvragen dat moeten doen in het eerste land waar ze aankomen.

Noord-Afrika

In navolging van het vluchtelingenakkoord tussen Europa en Turkije, pleit hij voorts voor een gelijkaardig akkoord tussen Europa en de Noord-Afrikaanse landen. "We moeten de illegale stroom, vooral uit Libië, een halt toeroepen via onmiddellijke terugkeer en vervangen door Europees gesponsorde opvang in de regio en gecontroleerde hervestiging. Het aantal migranten dat Europa binnen mag, stellen we op voorhand vast."

Meest gelezen