Direct naar artikelinhoud
Wielrennen

Dertien werknemers ontslagen of opgestapt bij Lotto-Soudal: ‘Er is nu tenminste een visie’

Dertien werknemers ontslagen of opgestapt bij Lotto-Soudal: ‘Er is nu tenminste een visie’
Beeld Photo News

Dertien personeelsleden weg bij Lotto-Soudal: dat klinkt alsof er een revolutie aan de gang is. En dat is ook een beetje zo, maar niet per se in negatieve zin. ‘De beste man op de juiste plaats: daar gaan we voor’, zegt CEO John Lelangue.

Het is toch schrikken als je het zo leest: de voorbije weken zijn dertien werknemers vertrokken bij Lotto-Soudal. Dat is ongeveer een kwart van de mensen. Dat zijn niet allemaal ontslagen, de helft vertrok uit eigen beweging, maar sowieso is de indruk dat het rommelt bij de ploeg. “Er zijn inderdaad veranderingen aan de gang”, zegt CEO John Lelangue. “Maar dit heeft niks te maken met paniek, dit is ook geen sociaal drama. Al die mensen zijn vervangen. Dit gaat niet om besparingen.”

De lijst van dertien bestaat uit één ploegleider (Bart Leysen die naar Corendon-Circus trekt), drie meaniciens, twee verzorgers, twee dokters (onder wie hoofdarts Servaas Bingé), twee kinesisten, twee mensen uit de communicatiecel (onder wie woordvoerder Arne Houtekier) en een hulpkok. Uiteenlopende profielen dus. “De enige constante is dat we in het belang van de ploeg hebben gehandeld”, zegt Lelangue. “De beste man op de juiste plaats – daar gaan we voor.”

Een versnelling hoger

Wil dat zeggen dat de dertien vertrekkers slecht werk leverden? Niet per se. De ene was te duur, een andere kon of wilde zich niet fulltime beschikbaar stellen, sommigen kregen elders een mooie aanbieding, met een aantal klikte het gewoon niet, van nog anderen werd inderdaad meer verwacht. En af en toe was er ook een verschil in visie. Sinds dit jaar is er bij Lotto-Soudal een nieuwe structuur neergepoot. Met Lelangue als grote baas en met Kevin De Weert als performance manager. “Er zijn mensen die niet meewilden in het nieuwe verhaal”, bekent Lelangue. “Maar er zijn er veel meer die er heel graag in meegaan.”

Dat ‘nieuwe verhaal’ is kort samen te vatten: de ploeg wil op alle niveaus een versnelling hoger schakelen. Begeleiding, materiaal, training, voeding, coaching, medische omkadering: het moet allemaal nog professioneler, sneller en beter. Dat gaat ver. Ook in de beloftenkern werd gesnoeid, van 22 naar 15 renners. Want ook hier: kwaliteit staat voorop.

Essentieel in de transformatie is dat de sportieve macht binnen de ploeg verschuift naar de performance-cel van De Weert, van waaruit alles gecoördineerd wordt. De grootste vernieuwing in die optiek kwam er al in september. Marc Sergeant degradeerde van sportief manager tot sportief adviseur, Herman Frison verloor zijn bevoegdheden als eerste ploegleider en staat nu tussen zijn collega’s.

Droogte van vijftien jaar

Het is nu aan De Weert om te bewijzen dat hij de ploeg inderdaad naar een hoger niveau kan tillen. Lelangue is ver gegaan om van het nieuwe verhaal een succes te maken. Ook het rennersbestand werd ferm gewijzigd. Vaste waarden als Tiesj Benoot en Victor Campenaerts vertrokken, Lelangue betaalde fors om Philippe Gilbert en John Degenkolb aan te trekken. Zij moeten een einde maken aan een droogte van vijftien jaar in de Vlaamse klassiekers – een grote frustratie binnen de ploeg. Straks in april wordt een eerste keer de rekening gemaakt.

De timing in deze – waarom al die mensen net nu vervangen worden – is niet toevallig. Lelangue kwam vorig jaar pas op 15 november in dienst bij Lotto-Soudal. Net als elke nieuwe baas wilde hij graag eigen accenten leggen, maar dat kon in 2018 niet meer. Op het moment van zijn aanstellen waren de ploeg en de staf al compleet. Het is pas nu, in het volgende tussenseizoen, dat hij de kans krijgt om in te grijpen. De man benadrukt daarbij dat een deel van de personeelswissels hoort bij “het natuurlijke proces” in het wielrennen.

Kabbelend beekje

Dat klopt. Traditioneel is er veel verloop bij het personeel van wielerploegen – contracten zijn vaak van korte duur. Net zoals renners van team wisselen, doen ook mecaniciens en verzorgers dat. Zo werd een van de Lotto-mecaniciens weggeplukt door Deceuninck-QuickStep, een andere gaat voor Greg Van Avermaet werken bij CCC, er is een Spaanse verzorger die samen met Enric Mas bij Movistar kan beginnen, enzovoort. Omgekeerd nam Lotto-Soudal personeel over van Dimension Data, Katusha en Deceuninck-QuickStep.

Een van de betrokkenen vat het mooi samen: “Het is niet allemaal plezant wat er gebeurt, maar je moet bekennen dat er ook een positieve kant is aan dit verhaal: er is nu tenminste een visie. De tijd dat Lotto-Soudal een kabbelend beekje was, is definitief voorbij.” (BA)