Oproep om verkiezingsuitslag in Gambia te respecteren

In het West-Afrikaanse land Gambia roept de pas verkozen president Adama Barrow uittredend president Yahya Jammeh de verkiezingsuitslag te respecteren en de machtsoverdracht niet te bemoeilijken. Jammeh wil de verkiezingsuitslag van 1 december te betwisten, een week nadat hij zijn nederlaag tegenover zijn tegenstander Adama Barrow had erkend. De Afrikaanse Unie heeft zijn verklaring "nietig" genoemd.
Adama Barrow

"Net zoals ik de resultaten trouw heb aanvaard, omdat ik geloofde dat de kiescommissie onafhankelijk, eerlijk en betrouwbaar was, verwerp ik de resultaten nu in hun geheel", zei Jammeh op de staatstelevisie.

Als reden gaf hij onregelmatigheden in het verkiezingsproces op. "Ons onderzoek onthulde dat in sommige gevallen aan kiezers werd gezegd dat de oppositie al gewonnen had, waarop mensen naar huis keerden", aldus Jammeh, die ook beweerde dat het aantal stembiljetten niet overeenkwam met het nationale kiesregister.

Jammeh bestuurde Gambia 22 jaar lang met harde hand, en verwierf onder meer bekendheid omdat hij beweerde aids genezen te hebben en ermee dreigde homo's te onthoofden. In een BBC-interview in 2011 zei hij nog dat hij "een miljard jaar" zou regeren. Een dag na de verkiezingen gaf hij zijn nederlaag tegenover Barrow echter toe.

Barrow roept Jammeh op zijn verkiezingsnederlaag te aanvaarden en zegt dat hij de grondwettelijke bevoegdheid niet heeft om de verkiezingen te laten overdoen. "President Jammeh moet de macht aan mij overdragen als zijn ambtstermijn eind januari afloopt."

De Gambiaanse rechtbanken zijn intussen al gestart met het vrijlaten van politiek gevangenen die vastzaten, omdat ze protesteerden tegen de regering van Jammeh, een verkiezingsbelofte van Barrow. Anderzijds zijn de Gambiaanse ordediensten massaal op straat in de hoofdstad Banjul.

(Lees verder onder de foto)

Afrikaanse Eenheid noemt verklaring "nietig"

De uitspraak van Jammeh lokt felle internationale kritiek uit, onder andere van buurland Senegal en de Verenigde Staten. De Afrikaanse Unie (AU) verklaart de aankondiging van Jammeh "nietig". Ze roept Jammeh op de machtsoverdracht vredig en ordelijk te doen verlopen.

Gambia heeft intussen geweigerd om Ellen Sirleaf Johnson, president van Liberia en voorzitter van de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse landen, toegang te verlenen tot het land.

"Ze had vandaag moeten landen in Gambia, maar Jammeh zei dat het "niet het juiste moment" was", liet de Senegalese minister van Buitenlandse Zaken Mankeur Ndiaye weten aan het persagentschap Reuters.

Meest gelezen