Direct naar artikelinhoud
Binnenland

Infoavond over asielcentrum Bilzen kan niet alle buurtbewoners overtuigen

In de nacht van 10 op 11 november werd brand gesticht in het toekomstige asielcentrum.Beeld Photo News

De infoavond over het toekomstige asielcentrum in Bilzen heeft de gemoederen bij de buurtbewoners niet volledig kunnen bedaren. Door de brandstichting van zo’n 10 dagen geleden is het nog niet duidelijk wanneer het asielcentrum de deuren opent.

en

De infoavond verliep in twee sessies omdat de zaal niet groot genoeg was om alle inwoners tegelijk te binnen te laten. Enkel mensen uit de buurt waren uitgenodigd. Zo wou het gemeentebestuur vermijden dat er een manifestatie zou plaatsvinden. 

Tijdens de infosessies - die al voor de brandstichting op 10 november gepland waren - wilden het Rode Kruis en het stadsbestuur de buurtbewoners op een serene manier informeren. Buurtbewoners kregen ook de kans om hun vragen te stellen. Vragen die niet aan bod kwamen, worden later gebundeld en beantwoord. De eerste vergadering verliep rustig, de tweede een stuk woeliger. 

Burgemeester van Bilzen Johan Sauwens (Trots op Bilzen).Beeld BELGA

Meningen verdeeld

Na afloop waren de meningen verdeeld. Zo toonden verschillende inwoners zich nog steeds erg bezorgd over het aantal asielzoekers dat naar hun gemeente zal komen. “Een bejaardentehuis voor 50 mensen en je gaat er 100 mensen extra in steken? Dat kan niet hé”, klinkt het bij de VRT.

“We hebben heel veel nuttige informatie kunnen overdragen”, zegt burgemeester Johan Sauwens (Trots op Bilzen) aan de VRT. “Of we mensen van mening hebben kunnen doen veranderen, dat is iets anders. Maar er zaten ook heel veel positieve boodschappen in.”

De meeste aanwezigen lijken het asielcentrum wel het voordeel van de twijfel te geven, en vragen vooral dat de overheid snel optreedt mochten zich problemen voordoen.

Openingsdatum onbekend

De infoavond werd nog extra op scherp gesteld door de brandstichting in het toekomstige asielcentrum in de nacht van 10 op 11 november. De politie houdt de buurt sindsdien nauwlettend in de gaten, onder meer via veiligheidscamera’s. Volgens Sauwens was de dader van de brandstichting “zeker niemand uit Spouwen” (de deelgemeente waarin het asielcentrum komt).

Als gevolg van de brandstichting is het nog niet duidelijk wanneer het asielcentrum de deuren opent. De oorspronkelijke openingsdatum van 15 december komt al zeker te vroeg, laat Sauwens weten. 

Openingsdatum onbekend
Beeld Mine Dalemans