Joachim Pohlmann wordt kabinetschef cultuur bij Jambon

© BELGA

Joachim Pohlmann, al jarenlang N-VA-woordvoerder en rechterhand van Bart De Wever, stapt over naar de Vlaamse Regering. Hij wordt kabinetschef cultuur bij minister-president Jan Jambon.

Matthias Verbergt

N-VA-woordvoerder Joachim Pohlmann krijgt een cruciale rol toebedeeld in het Vlaamse cultuurbeleid. Vlaams minister-president Jan Jambon stelt hem aan als kabinetschef voor cultuur. Dat vernam De Standaard.

Pohlmann was de afgelopen jaren de rechterhand en absolute vertrouweling van N-VA-voorzitter Bart De Wever. Pohlmann was zijn woordvoerder, schreef speeches en was instrumenteel voor de ideologische koers die De Wever voor zijn partij uitstippelde.

Romancier

De 38-jarige Pohlmann is een cultuurliefhebber en werkte een tijdlang op de studiedienst van de N-VA op het domein cultuur. Hij schreef zelf twee romans onder zijn eigen naam: Altijd iets (2012) en Een unie van het eigen (2016).

In zijn columns voor de krant De Morgen schrijft Pohlmann regelmatig over cultuur. Daarin bekritiseert hij onder meer de ‘mondaine links-liberale elite’ die zich ‘met haar pretentie rond een open samenleving’ een ‘morele superioriteit’ toedicht.

‘Bende cultuurbobo’s’

‘In artistieke en intellectuele kringen blijft men de werkelijkheid benaderen vanuit de oude politiek correcte paradigma’s’, schreef hij ook. ‘De cultuurconsument wordt zo een beeld op de werkelijkheid opgedrongen dat niet altijd strookt met diens ervaring.’

Pohlmann neemt het regelmatig op tegen ‘politieke, artistieke en academische kringen’, met zinsneden als ‘een bende cultuurbobo’s’ en ‘de verstikkende politieke correctheid’ en ‘het cultuurrelativisme’ die zouden heersen bij ‘de intellectuele, artistieke en academische elite’.

Pohlmann staat ook bekend voor zijn kritiek op de erfenis van de studentenrevolte van mei ‘68. Hij groeide op in het Kempense dorp Postel in een progressief gezin van mei 68’ers, maar ontwikkelde zich tot een rechts-conservatief. In interviews spreekt Pohlmann zelf van een ‘tegenreactie’. Zijn Duitse familienaam dankt hij aan zijn Oostenrijkse grootvader.

Besparingen

Twee weken geleden bleek dat Jambon, die de bevoegdheid bij zijn minister-presidentschap in portefeuille heeft, bespaart op cultuur. Het gros van de kunstenorganisaties en de socioculturele verenigingen verliezen zes procent van hun subsidies.

Het totale cultuurbudget daalt volgend jaar naar 508 miljoen euro, van 518 miljoen dit jaar. De beslissing kwam de regering op luid protest van de cultuursector te staan. Pohlmann moet die besparingsoperatie in goede banen leiden.

VN-Migratiepact

Een jaar geleden kwam Pohlmann in opspraak omdat onder zijn verantwoordelijkheid, als hoofd van de N-VA-communicatiedienst, de partij een controversiële online campagne op sociale media lanceerde tegen het VN-Migratiepact.

Die tekst met internationale afspraken over migratie, door de N-VA naar de plek van ondertekening het Marrakechpact genoemd, leidde tot het vertrek van de N-VA uit de regering-Michel, gevolgd door haar val.

Absolute top van N-VA

De campagne, die meerdere onwaarheden bevatte, werd na hevig protest binnen en buiten de partij offline gehaald. Eerder vorig jaar kwam Pohlmann in het nieuws omdat hij een opleiding tot reservist bij het Belgisch leger had gevolgd.

Pohlmann leerde De Wever kennen in 2001 aan de KU Leuven, waar Pohlmann student politieke wetenschappen was en de huidige Antwerpse burgemeester assistent bij de geschiedenisopleiding. In 2006 begon Pohlmann voor hem te werken.

Intussen behoort de naar Borgerhout verhuisde Pohlmann al jarenlang tot de absolute top van de N-VA. Voor De Wever en de partij zelf is het vertrek van Pohlmann een aderlating. Het is nog niet bekend wie het woordvoerderschap en de communicatiedienst zal overnemen.