Direct naar artikelinhoud
Politiek

Joachim Pohlmann wordt kabinetschef cultuur bij Jan Jambon

Joachim Pohlmann wordt kabinetschef cultuur bij Jan Jambon.Beeld Bob Van Mol

Joachim Pohlmann, N-VA-woordvoerder en columnist bij De Morgen, wordt kabinetschef cultuur bij Jan Jambon. Na Pol Van Den Driessche en Bram Bombeek is hij de derde communicatiemedewerker die het partijhoofdkwartier verlaat.

Pohlmann was zeven jaar de woordvoerder van N-VA-voorzitter Bart De Wever en stond ook aan het hoofd van de communicatiedienst van de partij. Die functie verlaat hij nu voor een post bij de Vlaamse regering, zo meldt De Standaard en bevestigt hij zelf aan deze krant. Als kabinetschef cultuur krijgt hij een cruciale rol in het Vlaamse cultuurbeleid. Hij mag zich buigen over de Vlaamse canon en de besparingen in de cultuursubsidies in goede banen leiden.

In de columns die hij voor deze krant schrijft, heeft Pohlmann het regelmatig over cultuur. Hij zet zich daarin af van de ‘mondaine links-liberale elite’. Zelf benadrukt hij dat kabinetschef “geen ideologische functie” is. “Het is zeker niet mijn bedoeling in onmin te geraken met de culturele sector, wel dat cultureel Vlaanderen erop vooruitgaat.”

Absolute vertrouweling

Pohlmann (38) werkte in het verleden een tijdlang op het domein cultuur op de N-VA-studiedienst. Hij was jarenlang de woordvoerder van Bart De Wever, maar die rol geen veel verder. Als absolute vertrouweling was hij een belangrijk klankbord voor de N-VA-voorzitter en bepaalde hij mee de ideologische lijn van de partij. “Dit was een zeer moeilijke beslissing”, zegt hij.

“Ik zal niet langer op dezelfde manier contact hebben met Bart, met wie ik bijna 20 jaar nauw samenwerkte. Maar zo’n kans komt niet elke dag voorbij. Mocht dit niet om cultuur gaan, dan had ik het niet gedaan. Het is en blijft mijn passie.”

Zelf schreef Pohlmann ook twee romans, Altijd iets en Een unie van het eigen. Hij is ook al enkele jaren columnist voor De Morgen

Niemand is onvervangbaar

Hij geeft aan dat het tijd is voor iets anders. “Ik merkte dat er een zekere routine optrad in mijn job als woordvoerder”, zegt hij. “Dat is nooit goed.” 

Met Pohlmann vertrekt op korte tijd de derde communicatiemedewerker op het partijhoofdkwartier. Eerder al verkaste Pol Van Den Driessche al naar het kabinet-Jambon, om er adviseur internationale relaties te worden. Ook Bram Bombeek, die door Pohlmann naar de Barricade werd gehaald om hem op te volgen, maakte al de overstap naar de federale fractie om daar de communicatie te verzorgen.

“Het zal even zoeken zijn voor de communicatiedienst”, geeft Pohlmann aan. “Maar na elke verkiezing zijn er altijd verschuivingen. Niemand is onvervangbaar.” Anne Laure Mouligneaux, oud-woordvoerder van Jan Jambon en huidige communicatiemedewerker van de partij, neemt (voorlopig) de honneurs waar.