Direct naar artikelinhoud
Koning Leopold II

Ben Affleck regisseert film over Koning Leopold II

Regisseur Ben AffleckBeeld EPA

Regisseur Ben Affleck werkt aan de verfilming van “De geest van koning Leopold II en de plundering van de Congo”, het bekende boek van de Amerikaanse schrijver Adam Hochschild. 

en

De film zal gaan over de gruwelijkheden die in Congo plaatsvonden toen Leopold II eigenaar was van Congo Vrijstaat en zo veel mogelijk rubber en ivoor uit het land wou halen. In de strijd tegen die wreedheden ontstond een onverwachte samenwerking tussen een Amerikaanse missionaris, een Engelse onderzoeksjournalist en een Ierse spion. Zij vormden de basis voor een van de eerste mensenrechtenbewegingen uit de geschiedenis.

Affleck werd bekend als regisseur van en acteur in ‘Argo’ en ‘The town’. Hij kwam voor het eerst aan de oppervlakte in ‘Good Will Hunting’, waarvoor hij samen met Matt Damon het scenario schreef en daar bovendien ook een Oscar voor kreeg.

In 2010 was hij een van de oprichters van het Eastern Congo Initiative, een non-profitorganisatie die projecten in het oosten van Congo ondersteunt.

De verfilming van Hochschilds boek zat al enkele jaren in de pijplijn. Oorspronkelijk had Affleck een serie voor ogen, maar uiteindelijk besliste hij dat het verhaal beter tot zijn recht zou komen in een film. Volgens Amerikaanse media gaat Affleck de film ook coproduceren, samen met enkele bekende namen zoals Martin Scorsese en Harry Belafonte. 

Leopold IIBeeld ARCHIEF KONINKLIJK PALEIS