Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Trump: ‘Handelsdeal met China is mogelijk heel dichtbij’

Amerikaans president Donald Trump en zijn Chinese ambtsgenoot Xi Jinping.Beeld REUTERS

Een handelsovereenkomst tussen de Verenigde Staten en China is ‘mogelijk heel dichtbij’. Dat heeft Amerikaans president Donald Trump gezegd in een interview in Fox & Friends op Fox News.

, en

Chinees president Xi Jinping is volgens Trump veel meer geïnteresseerd om een deal te sluiten dan hijzelf. “Ik sta niet te popelen om een deal. Xi wil een akkoord veel meer dan ik.” Daarnaast benadrukte de Amerikaanse president dat een handelsdeal nooit “gelijk” kan zijn.

De Chinese president wil juist dat er een overeenkomst volgt op basis van wederzijds respect en gelijkheid. Van dat laatste kan voor Trump geen sprake zijn. “Wij hebben vele jaren 500 miljard dollar per jaar verloren aan China”, zei hij. “Wij hebben China heropgebouwd.”

De Chinezen toonden zich vrijdag bereid om verder aan de zogenoemde ‘phase one’-handelsdeal te werken. Het land zal echter ook niet aarzelen om in te grijpen als dat nodig is, zo klonk het. Deze uitspraken volgden op het nieuws eerder deze week dat een voorlopig handelsakkoord dit jaar er niet meer in zit.

Pence

Trump maakte in hetzelfde interview ook bekend dat Mike Pence bij de presidentsverkiezingen van 2020 opnieuw zijn running mate zal zijn. “Hij is mijn vriend”, zei de president. Nikki Haley, gewezen VS-ambassadeur voor de VN, “zou geweldig zijn” maar Pence heeft “fenomenaal werk” geleverd.

Bekijk het volledige interview hier (fragment over China vanaf minuut 40):